Dief steelt 25 kilogram zware bronzen klok uit 1728, kerk Sint-Jan krijgt camerabewaking

Jenny Vandenbulcke bij de plek waar de gestolen bronzen klok was vastgemaakt in een houten constructie.
Hans Verbeke Jenny Vandenbulcke bij de plek waar de gestolen bronzen klok was vastgemaakt in een houten constructie.
Wie heeft uit de kerk van Sint-Jan een 25 kilogram zware bronzen klok uit 1728 gestolen? Die vraag stellen de inwoners van de Ieperse deelgemeente Sint-Jan zich. “We hopen dat de dief berouw krijgt en de klok terugbrengt, zoals dat anderhalf jaar geleden ook gebeurde in Westouter”, zegt penningmeester Jenny Vandenbulcke van de kerkfabriek. Woensdag komt alvast een installateur van beveiligingscamera’s langs.

De diefstal dateert van daags voor Allerheiligen en werd opgemerkt tijdens de ochtendmis op de hoogdag. “Op woensdag stond de klok er nog”, weet Jenny Vandenbulcke (83). De vrouw is niet alleen penningmeester van de kerkfabriek, maar ook geschiedeniskenner en auteur van een boek over Sint-Jan. “Onze kerk is elke dag open van 9 tot 18 uur. Iedereen kan hier dus vrij in en uit. De gestolen klok staat links vooraan, op een plek die niet zichtbaar is als je de kerk binnenkomt. Ze was vastgemaakt in een houten constructie, maar dat bleek geen probleem voor de dief.”

De bronzen klok hing tot eind vorige week in een houten constructie.
Hans Verbeke De bronzen klok hing tot eind vorige week in een houten constructie.

Klok met veel kilometers

Rechts vooraan in de kerk staat nog een klok, in een identieke houten constructie. “Maar die weegt 85 kilogram en is dus veel zwaarder dan de gestolen klok”, legt Jenny uit. “Het gestolen exemplaar heeft een grote historische waarde. Ze werd gemaakt in 1728 en werd destijds door Joos Pieter de Coninck en zijn vrouw Marie-Elisabeth Costenoble geschonken aan de kapel van Saint-Ivon, een gehucht tussen Ploegsteert en Waasten. De kapel ging echter tegen de vlakte tijdens de Franse Revolutie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog dook het klokje plots op in Engeland, achtergelaten door een Canadese soldaat die er zijn verlofdagen doorbracht, maar later sneuvelde. Omdat men daar dacht dat het opschrift verwees naar Sint-Jan, werd de klok naar de Ieperse deelgemeente gestuurd.”

Jenny Vandenbulcke, met op de achtergrond de plek waar de gestolen bronzen klok was vastgemaakt in een houten constructie.
Hans Verbeke Jenny Vandenbulcke, met op de achtergrond de plek waar de gestolen bronzen klok was vastgemaakt in een houten constructie.

Hoop op terugkeer

Vandenbulcke hoopt dat de dief wroeging krijgt en de klok terugbrengt. “Dat is anderhalf jaar geleden ook gebeurd in Westouter”, weet ze. “In februari 2017 werd ook daar een klok gestolen, maar een jaar later stond ze plots weer in de kerk.” Camerabeelden registreerden toen de man die ze terugbracht, een man in donkere kledij, met rugzak en een grote pet op. “Door de diefstal hebben we besloten bewakingscamera’s te laten installeren in de kerk van Sint-Jan”, zegt Jenny. “Woensdag komt een installateur een kijkje nemen om te zien wat er wenselijk is. Onze kerk blijft sowieso elke dag open en toegankelijk voor iedereen. Maar hopelijk hebben camera’s een afschrikkend effect voor mensen met minder goeie bedoelingen.”

Detail van de gestolen bronzen klok uit de kerk van Sint-Jan (Ieper).
Hans Verbeke Detail van de gestolen bronzen klok uit de kerk van Sint-Jan (Ieper).
In de kerk van Sint-Jan prijkt ook nog een andere klok, maar die is met 85 kilogram veel zwaarder dan het gestolen exemplaar.
Hans Verbeke In de kerk van Sint-Jan prijkt ook nog een andere klok, maar die is met 85 kilogram veel zwaarder dan het gestolen exemplaar.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rita Vanlerberghe

    Dat de dief (of dieven) wroeging zullen krijgen daar moet mevrouw Vandenbulcke niet op rekenen, dat de klok een historische en sentimentele waarde heeft zal hun worst wezen. Het enige wat telt is wat die klok kan opbrengen bij de schroothandelaar. Centen, daar komt het op aan. Idem voor alle koperdiefstallen.