DE PARTIJEN DOORGELICHT

IEPER

CD&V, de partij van huidig burgemeester Jan Durnez, trekt voor het eerst sinds 2000 alleen naar de kiezer. In 2012 haalde de partij samen met kartelpartner N-VA nog 52 procent van de stemmen binnen. Maar er verdwenen enkele grote namen van de lijst. Denk aan Yves Leterme en Jef Verschoore, maar ook huidig schepen Dominique Dehaene. Wel zeker is dat Katrien Desomer kans maakt om de eerste vrouwelijke burgemeester van Ieper te worden. Op de lijst staan liefst 18 nieuwe kandidaten. Daarbij onder meer Peter De Groote, tot voor kort voorzitter van het centrummanagement. Huidig burgemeester Jan Durnez duwt samen met OCMW-voorzitter Marieke Cloet de lijst. De drie voornaamste punten waarop de partij inzet, zijn betere mobiliteit, de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel aan het vroegere goederenstation en een beter doordacht beheer van openbaar domein.


Ook N-VA schuift een vrouwelijke kandidaat-burgmeester naar voor: Eva Ryde (33). Andere namen op de lijst zijn onder meer Jan Delie (64), Dimitry Soenen (37) en Michiel Descheemaecker (26). Die laatste heeft ervaring als schepen in Zonnebeke, waar het wel eens met collega-politici durfde te botsen. De jurist verhuisde onlangs naar Ieper. Op de lijst staat nog een tweede Ryde: Michel, papa van Eva en gewezen rechter. De man zou niet in de gemeenteraad kunnen zetelen als zijn dochter dat doet, maar Michel Ryde kan zich naar eigen zeggen wel op andere vlakken heel nuttig maken. Lijstduwer is federaal volksvertegenwoordiger Jan Vercammen, die voorzitter van de Ieperse gemeenteraad was. Het is geweten dat de cardioloog niet in Ieper blijft.


De partij Open Ieper haalde zes jaar geleden 12,8 procent van de stemmen binnen en dat was goed voor in totaal vier zetels. Emmily Talpe (42), fractievoorzitter in de gemeenteraad en zetelend in het Vlaams parlement, trekt de lijst en doet daarmee meteen ook een gooi naar het burgemeesterschap. De rest van de top drie van de partij zijn Patrick Benoot en notaris Ann-Sophie Himpe. Gemeenteraadslid Marc Clabau is lijstduwer. Parkeren in de stad en liefst in een ondergrondse parking en veiligheid blijven belangrijke punten voor de partij.


De Ieperse socialisten gaven al te kennen na tachtig jaar oppositie weer te willen meebesturen. Lijsttrekker is Philip Bolle. De tweede plaats gaat naar gemeenteraadslid Evelyn Bouchaert (36). Gemeenteraadslid Valentijn Despeghel (39) staat op de derde plaats, gemeenteraadslid Steve Meseure (38) op plaats vier. Ieperling OCMW-raadslid Andy Verkruysse (44) sluit de top vijf af. Gemeenteraadslid Ives Goudeseune (60) wordt lijstduwer. "We gaan voor minimum zes zetels, één meer dan nu." De partij stapt naar de kiezer met de slogan 'Denk. Voel. Ieper'. Tot de speerpunten behoort onder meer het creëren van een verkeersluwe binnenstad. Ook ijvert de partij voor een hoger aanbod aan sociale woningen, meer dienstencentra en een sociaal restaurant.


Gemeenteraadslid Nancy Six trekt de lijst van Vlaams Belang in Ieper. De partij trekt met 23 kandidaten naar de verkiezingen, van wie er 17 voor de eerste keer deelnemen. Tussen de kandidaten ook een caféuitbater. De partij hoopt op die manier de belangen van die sector beter te kunnen behartigen. Voor Vlaams Belang Ieper is het vooral belangrijk dat Ieper zijn eigenheid blijft behouden, met veel aandacht voor de deelgemeenten. Daarnaast zijn veiligheid, gezonde financiën en schuldafbouw enkele speerpunten. De partij mikt op het behoud van de twee zetels.


'Durft kiezen', dat is de slogan waarmee Groen naar de kiezer stapt. "Alle aspecten van het leven in Ieper kunnen volgens ons menselijker, eerlijker en gezonder. Het wordt tijd om echte keuzes te maken", aldus lijstrekker Jordy Sabels. Lijstduwer is huidig gemeenteraadslid Vera Lannoo. De partij heeft momenteel één zetel in de gemeenteraad, maar de ambitie om te groeien is er.