Cultuurtrofee 2017 gaat naar Piet Candeel

Piet Candeel krijgt de Cultuurtrofee 2017 toegekend. Die wordt uitgereikt door de cultuurraad aan een persoon of een vereniging die uitblinkt door een bijzondere inzet voor het culturele leven.

Volgens de jury is Piet Candeel een stille werker achter de schermen van veel verenigingen en groepen. Hij maakt klankbanden voor verschillende toneelverenigingen, opnames van muziekgroepjes, koren, solomuzikanten of voor musicals, liedopnames voor schoolfeesten, klankfragmenten en geluidseffecten voor de Ieperse Nocturnes,.... "Het merkwaardige is dat Piet dat allemaal gratis doet. Als je voor een opnameproject in zijn studio belandt, eindigt dat steevast met een drankje, dat Piet en zijn vrouw Roosje Bauden gratis aanbieden", weet Piet Lesage, die met Corneelkring Brielen de man voordroeg voor de prijs. "De opnames die Piet maakt, zijn professioneel van kwaliteit. Hij heeft oog voor details en werkt alles minutieus af. Na de opnames volgen de nabewerking en de montage en zo brengt Piet wekelijks vele uurtjes in zijn studio door."


Beroepsmatig is Candeel al 33 jaar actief bij Barco. De trofee is een keramisch sculptuur van Veerle Decapmaker, leerkracht aan de Academie Ieper afdeling beeldende kunst en wordt officieel uitgereikt begin 2018. (CMW)