Exclusief voor abonnees

Commonwealth War Graves Commission, op bezoek bij de steenkapper: “Niet om ter snelst iets afwerken, wel om ter mooist”

The Commonwealth War Graves Commission (CWGC) onderhoudt de graven op de militaire begraafplaatsen van de Commonwealth.
Henk Deleu The Commonwealth War Graves Commission (CWGC) onderhoudt de graven op de militaire begraafplaatsen van de Commonwealth.
De afgelopen vier jaar leverde de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een grote bijdrage tot het slagen van de herdenkingsplechtigheden rond 100 jaar WO I. De organisatie staat ervoor in dat haar begraafplaatsen er piekfijn bijliggen en dat niet alleen voor koninklijk bezoek, maar voor iedereen die een oorlogskerkhof een blik gunt. De commissie is actiever dan ooit, maar het vele werk blijft een beetje onzichtbaar voor het grote publiek. Wie zijn de mensen achter de CWGC en wat doen ze precies? We volgen het werk van een steenkapper van het Works Departement, de mensen die een hamer en beitel gebruiken. Het motto daarbij is: ‘Niet om ter snelst iets afwerken, maar om ter mooist’.

Nadat de sites waren gebouwd, moest ook alles netjes en onderhouden blijven. De CWGC nam daarvoor mensen in dienst en stelt ondertussen honderden ambachtslui te werk. Het gaat vooral om steenkappers en tuinmannen, maar er zijn ook schilders, timmerlui en smeden aan de slag. Op de CWGC Buttes New British Cemetery Polygon Wood aan het Polygoonbos in Zonnebeke treffen we steenkapper Jody Lamerand (30) uit Zillebeke aan. Hij werkt bij het departement Works. Die afdeling staat in voor het onderhoud en herstel van de stenen en de monumenten. De gemiddelde duur om een grafsteen compleet opnieuw te graveren, is ongeveer een uur.

 Jody Lamerand herstelt de Stone of Remembrance op de CWGC Buttes New British Cemetery Polygon Wood in Zonnebeke. “Er zitten heel wat slechte stukken steen in en die moeten eruit.”
Henk Deleu Jody Lamerand herstelt de Stone of Remembrance op de CWGC Buttes New British Cemetery Polygon Wood in Zonnebeke. “Er zitten heel wat slechte stukken steen in en die moeten eruit.”

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.