Capucienenschool zwaait meester Luk uit met erehaag: “We hopen hem af en toe nog eens terug te zien op onze school”

Meester Luk Druart neemt afscheid van de kleuters.
Henk Deleu Meester Luk Druart neemt afscheid van de kleuters.
Niet alleen voor veel kleuters en lagere schoolkinderen was het vandaag de laatste dag, ook voor meesters en juffen loopt het bizarre schooljaar op zijn einde. Meester Luk Druart (60) van de Capucienenschool in Ieper beleefde de laatste dag van zijn carrière als kleuterleider. Zijn collega’s en de kleuters zwaaiden hem op een gepaste manier uit. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Luk Druart uit Menen begon op het einde van de jaren ’70 aan zijn opleiding kleuterleider. “Voor een man was dat eerder ongewoon in die tijd”, zegt Luk. “Ik herinner me dat we toen met drie mannen tussen een hoop vrouwen in de klas zaten. Maar het was de job die ik echt graag wilde doen.” In 1985 kon hij als kleuterleider aan de slag in de Capucienenschool in Ieper. “Ik heb jaren voor de derde kleuterklas gestaan, maar de voorbije tien jaar heb ik me vooral gefocust op de coördinatie van kleuterzorg en ICT. Zo heb ik de website van de school gemaakt.”

Verbeterbalpen 

Directeur Stijn Dujardin had op de laatste werkdag van Luk alvast een verrassing voor hem. “We nemen na 35 jaar afscheid in het rood”, zegt de directeur. “Rood is namelijk het absolute lievelingskleur van Luc. Of dat verwijst naar de rode verbeterbalpen en dus een licht trekje van ‘beroepsmisvorming’ is, weten we niet.” De kleuterleider werd deze morgen aan zijn woonplaats in Menen opgehaald met een rode Fiat 500 en in school werd hij onthaald door een haag van ‘rode’ kinderen. 

Ieper
Alle kindjes waren in het rood gekleed, de lievelingskleur van Luk.
Henk Deleu Ieper Alle kindjes waren in het rood gekleed, de lievelingskleur van Luk.

“Of ik het zal missen? Echt missen misschien niet, maar ik zou wel graag af en toe nog eens een bezoekje willen brengen aan de school. In een zwart gat vallen, ga ik niet doen. Ik lees en luister naar muziek en knutsel ook graag. En als ik eens niet weet wat te doen, zal mijn vrouw me wel enkele taakjes geven", lacht de afscheidnemende zestiger. 

Eerlijke en juiste kijk

“Met het vertrek van meester Luk gaat een flinke stuk kennis verloren”, reageert de directeur. “Als enige man tussen alle kleuterjuffen voelde hij zich erg in zijn sas. Hij genoot een groot vertrouwen en met zijn eerlijke en juiste kijk op de zorgnoden van de jongste Capucientjesvriendjes was hij een stevige rots om op te bouwen. De voorbije weken probeerde hij al heel wat van zijn ervaring in ‘draaiboeken’ voor de toekomst te gieten. We vertrouwen erop dat we meester Luk af en toe nog terug zullen zien op school.”