Cafébaas kiest voor carrière bij N-VA

ALAIN VANSEVENANT (55) VERKOOPT 'THE TIMES' NA 23 JAAR

De uitbater van The Times, Alain Vansevenant alias 'Patje', verkoopt zijn café.
Foto Eric Flamand De uitbater van The Times, Alain Vansevenant alias 'Patje', verkoopt zijn café.
Cafébaas Alain Vansevenant (55) verkoopt zijn café The Times en stapt in de politiek. Hij zal voor N-VA meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik wil mijn best doen voor de zelfstandige ondernemer, want die heeft het allesbehalve gemakkelijk", zegt de vijftiger.

In café The Times in de Korte Torhoutstraat in Ieper verdwijnt een vertrouwd gezicht van achter de toog. Caféuitbater Alain Vansevenant stelt zijn zaak te koop en zet de stap naar de politiek. Hij stelt zich kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, en doet dat voor de partij N-VA. "Ik kreeg de smaak voor de politiek te pakken in 2015", zegt de man. "Op vraag van een journalist woonde ik toen eens een panelgesprek bij waar ook Bart De Wever aan deelnam. Ik kon me wel vinden in de standpunten van zijn partij." Alain zegt dat hij heel tevreden zou zijn als hij verkozen wordt in de gemeenteraad. "Dat zou al een hele stap zijn, maar ik zou zeker ook geen neen zeggen tegen een schepenambt. Cultuur of economie lijkt me wel iets. Ik wil eerst wat ervaring opdoen in Ieper, maar misschien kan ik later ook overstappen naar de provincie of zelfs naar het federale niveau."

Brood verdienen

De Ieperling wil in ieder geval zijn best doen voor de zelfstandige ondernemer. "Die krijgt het steeds moeilijker. Het is tegenwoordig niet gemakkelijk meer om als zelfstandige je brood te verdienen, de kosten lopen immers veel te hoog op. Zo betaal ik bijvoorbeeld 750 euro aan Sabam om muziek te mogen draaien in mijn café. Als ondernemer moeten we meer ondersteuning krijgen." Alain zegt dat hij zich niet volledige meer kan vinden in Unizo en dat ook het Centrummanagement in Ieper niet volledig aan zijn verwachting voldoet.

Sint-Arnoldus

Vansevenant stop niet volledig met café houden. "Ik zal mijn vrouw (Olga Tikhonovitch, nvdr) helpen in de Sint-Arnoldus in de Menenstraat, ons tweede café in Ieper. Ik stop met The Times omdat ik het op dat vlak toch wat kalmer aan wil doen en ik mij zo ook kan concentreren op de politiek. En in ons café kan er nog altijd volop gepraat worden over politiek, maar zelf zal ik er nooit over beginnen. Wel zal ik mijn mening geven als iemand erom vraagt. En natuurlijk zijn mensen van andere partijen welkom. De voorzitter van Groen is een goede klant en hoewel we van menig verschillen is het goed praten met elkaar."


Vansevenant staat al dertig jaar achter de tapkraan. "Ik werkte zeven jaar lang in de Troubadour en daarna 23 jaar in de The Times", verduidelijkt de man nog.