Burgemeester geeft startschot voor Houtproef in VTI: “Er durft wel eens een negatief beeld over de technische opleidingen te hangen, terwijl ze net enorm belangrijk zijn voor onze arbeidsmarkt”

-
RV -
Burgemeester Talpe timmert de opdracht voor de proef aan de muur, daarna konden de leerlingen aan de slag.
RV Burgemeester Talpe timmert de opdracht voor de proef aan de muur, daarna konden de leerlingen aan de slag.
In het VTI in Ieper heeft burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) het startschot gegeven voor de jaarlijkse houtproef, een wedstrijd voor leerlingen van de richting Hout. “We mogen onze technische richtingen wat meer in de kijker zetten”, aldus de burgemeester. 

Emmily Talpe timmerde de opdracht voor de proef aan de muur, waarna de leerlingen meteen aan de slag gingen. Talpe wijst op het belang van de STEM-opleidingen (STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics) voor onze arbeidsmarkt: “Onze bedrijven zijn massaal op zoek naar technische profielen. Ook houtbewerker is een knelpuntberoep”, aldus de burgemeester. 

Duaal leren

“We mogen onze technische richtingen gerust wat meer in de kijker zetten. Er durft wel eens een negatief beeld over die opleidingen te hangen, terwijl ze net enorm belangrijk zijn voor onze arbeidsmarkt. Onze bedrijven zijn volop op zoek zijn naar werknemers met een sterke technische bagage. Als Vlaams parlementslid heb ik ook meegewerkt aan de opstart van duaal leren, waarbij jongeren leren op school maar ook ervaring opdoen op de werkvloer. Zo stomen we onze jongeren nog beter klaar voor de arbeidsmarkt. Bedoeling is dit de komende jaren verder uit te breiden.”

Onze bedrijven zijn volop op zoek zijn naar werknemers met een sterke technische bagage

Emmily Talpe

Al sinds 2011 organiseert de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers elk jaar de houtproef. Leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout-schrijnwerkerij volgen, krijgen daarbij een opdracht waar vakkennis en techniek centraal staan. Op het einde van het schooljaar worden de laureaten per regio bekendgemaakt. Met de wedstrijd wil de Confederatie vooral meer aandacht geven aan het beroep van houtbewerker. 

Meisjes

Burgemeester Talpe juicht het initiatief toe en maakte van de gelegenheid gebruik om ook aandacht te vragen voor de drempel die meisjes nog te vaak ondervinden om voor een technische richting te kiezen. “We moeten afstappen van het clichébeeld over typische mannen- en vrouwenberoepen. En dat moet al gebeuren aan het begin van de ketting, bij het onderwijs.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.