Brouwerij geopend in Kazematten

JULIE EN MAARTEN PRODUCEREN WIPERS TIMES 14 EN GROTTEN SANTÉ

Foto Lisa Bacelle
Twee West-Vlaamse brouwersfamilies slaan de handen in elkaar voor de realisatie van Brouwerij De Kazematten. Julie Depypere en Maarten Ghequire brouwen er de bieren Wipers Times 14 en Grotten Santé, het voormalige Grottenbier van brouwerij Sint-Bernardus.

Hans Depypere, CEO van de brouwerij Sint-Bernardus in Watou, en Rudi Ghequire, productieleider bij Rodenbach, kwamen drie jaar geleden op het idee om een stadsbrouwerij in te richten in de Kazematten van Het Houten Paard. Gisteren openden hun kinderen Julie Depypere en Maarten Ghequire er uiteindelijk een microbrouwerij, waar dagelijks 750 liter bier gebrouwen kan worden.


"De Kazematten leken ons de ideale locatie voor dit project", aldus Hans Depypere van de Sint-Bernardusbrouwerij in Watou. "We zijn meteen gaan overleggen met het stadsbestuur. Men reageerde meteen heel enthousiast op onze plannen. Samen met de hulp van de dienst erfgoed en het Agentschap voor Voedselveiligheid konden we er uiteindelijk deze brouwerij realiseren."


"Dit is echt een unieke locatie voor een brouwerij, pal in het centrum op de vestingen", zegt bio-ingenieur Maarten Ghequire, die de technische leiding voor zijn rekening neemt. "Het was dan ook niet simpel om alles in het gebouw te krijgen, maar uiteindelijk mag het resultaat gezien worden. Ondertussen hebben we al verschillende proefbrouwsels gemaakt en staat ons eerste bier, de Wipers Times, op punt. Het is een blond bier met 6,2 procent alcohol en een frisse, licht kruidige smaak. De naam van het bier is afkomstig van het Britse soldatenkrantje, dat hier van 1916 tot 1918 gedrukt werd. Dat gebeurde op een oude pers die de soldaten uit de ruïnes van de stad hadden gehaald."

Grottenbier

Het tweede bier van de brouwerij is de Grotten Santé, het voormalige Grottenbier dat door Sint-Bernardus gebrouwen wordt. "Wij waren al langer op zoek naar grotten in West-Vlaanderen om dit bier, dat werd ontwikkeld door de bekende brouwer Pierre Celis, te laten rijpen. Deze locatie leek ons hiervoor ideaal. Daarom zal brouwerij De Kazematten voortaan de bieren produceren", zegt Marco Passarella van Sint-Bernardus.

Sint-Bernardus

Omdat het om een kleine brouwerij gaat, zal de botteling van de bieren op fles bij de Sint-Bernardusbrouwerij in Watou gebeuren. Zij zullen de bieren ook verdelen. "Zoiets zelf betalen is bijna onmogelijk, zeker voor de hoeveelheden die we hier maar zullen produceren. Het leek ons dan ook logisch om hiervoor uit te wijken naar Watou. De vaten worden wel hier gevuld", aldus Maarten.


Kortrijkzaan Koen Hugelier is aangesteld als brouwer. Voorlopig zijn er slechts twee bieren, maar als alles goed gaat zal het gamma snel worden aangevuld met zes andere bieren. "Van de Wipers Times 14 willen we ook een Wipers Times 16 en 18 maken. Dat getal verwijst naar de plato's van het bier, waarmee de hoeveelheid suikers wordt aangegeven. Daarnaast zal er naast de Grotten Santé ook nog een Grotten Santater, Grotten Salut, Grotten Tot Later en Grotten Merci ontwikkeld worden", besluit Maarten.