Brits kampioenschap in Ypres Rally

REGIO AL VOOR 53STE KEER HERSCHAPEN IN RALLYCIRCUIT

Deze week scheuren de rallywagens weer door de streek rond Ieper.
Foto Eric Flamand Deze week scheuren de rallywagens weer door de streek rond Ieper.
Voor de 53ste keer wordt deze week met de Ypres Rally de ruime regio van Ieper herschapen in een rallycircuit. In totaal zullen 129 ingeschreven teams strijden in vier verschillende kampioenschappen. Het opvallendste is het Brits kampioenschap, dat voor het eerst in 59 jaar Groot-Brittannië verlaat.

De Ypres Rally stapte vorig jaar uit het Europees Kampioenschap, maar er worden dit jaar wel vier andere kampioenschappen gereden. Een eerste is de Tour European Rally (TER), waarvan Ieper de tweede van in totaal zes wedstrijden is. Daarnaast wordt ook gestreden in de Benelux European Rally Trophy en het Belgisch Kampioenschap. De opvallendste race is echter het British Rally Championship. "Het is de eerste keer dat het Brits kampioenschap buiten Groot-Brittannië gereden wordt in zijn 59-jarig bestaan", aldus Iain Campbell, de manager van het kampioenschap. "Wij willen Ieper in ieder geval een mooie wedstrijd geven en eens tonen welke kwaliteiten onze piloten hebben." De Britten brengen 30 topwagens mee naar Ieper. Als leuk toemaatje zijn er vijf Land Rovers van het Britse leger die het parcours zullen afrijden. Voor de gelegenheid werd de Tony Pond Trophy in het leven geroepen. Pond was de enige buitenlander die kon zegevieren in Ieper.

Veranderingen

Het concept van de rally blijft ongeveer hetzelfde, maar er zijn wel een paar veranderingen in de klassementsproeven. Terug van lang weggeweest is de KP Zonnebeke, de openingsproef. "Tien jaar geleden maakte Zonnebeke nog deel uit van de rally en nu is de KP terug", aldus organisator Alain Penasse. "Wel moesten we wat aanpassingen doen in vergelijking met toen. Bepaalde wegen zijn immers niet meer bruikbaar voor een klassementsproef omdat er te veel bebouwing is."


De KP Mesen wordt iets speciaals.


"Daar zorgen we voor een klein beetje show", aldus organisator. "In het centrum doen we immers een rondje bij de start van de KP, voor de piloten verder rijden. De KP Watou werd compleet hertekend en die van Westouter/Boeschepe eindigt op Frans grondgebied." In totaal zijn er 260 wedstrijdkilometers.


De rally zorgt ervoor dat enkele straten in Ieper worden afgesloten. Tot maandag 26 juni geldt er een totaal verkeersverbod op de Grote Markt, en dat tussen de Menenstraat en de Korte Torhoutstraat. Vanaf morgen tot en met zondag 25 juni zal er geen verkeer worden toegelaten op het Vandenpeereboomplein en het Sint-Maartenplein. Vanaf vrijdagmiddag is er een verkeers- en parkeerverbod in verschillende straten in het centrum.