Brandstichter zet schuur in lichterlaaie

EIGENAAR HOEVE VOELT ZICH OMWILLE VAN VANDALISME AL LANGER NIET MEER VEILIG

De nachtelijke brand was tot kilometers ver te zien.
Hans Verbeke De nachtelijke brand was tot kilometers ver te zien.
Een grote schuur op een vervallen landbouwbedrijf langs de Vlamertingse-straat in Vlamertinge is in brand gestoken. "Een triest orgelpunt op het vandalisme waarvan ik al een hele tijd het slachtoffer ben", zegt eigenaar Bernard Sigiez (69). "Ik voel me hier al een hele tijd niet meer veilig."

Kristof Gheldof, een jonge boer die zijn bedrijf wat verderop heeft in de Vlamertingsestraat, merkte dinsdagavond rond elf uur het vuur op. "Eén van mijn koeien heeft speciale zorg nodig en ik was nog even langsgeweest om te zien of alles goed was met haar", zegt Gheldof. "Toen ik weer naar binnen wou gaan, zag ik plots ferme vlammen in de schuur van Bernard Sigiez." Gheldof aarzelde niet. "Ik belde onmiddellijk de brandweer en de familie Sigiez. Bij aankomst van de pompiers sloegen de vlammen al metershoog de lucht in. Hallucinant was het." De brandweer kreeg het vuur snel onder controle maar de brand woedde zo hevig dat de schuur grotendeels verloren is. De blussers hadden ook nog vele uren werk om na te blussen.

De brandweer had gisteren nog urenlang werk om smeulend stro naar buiten te halen en na te blussen.
Hans Verbeke De brandweer had gisteren nog urenlang werk om smeulend stro naar buiten te halen en na te blussen.

Stro

In de schuur, van bouwjaar 1908, lag immers een grote voorraad stro. Die moest naar buiten worden gehaald om in detail te kunnen blussen, om heropflakkering te vermijden.


's Nachts maar ook gisterenvoormiddag kwam een branddeskundige langs, in opdracht van het parket. Hij vond verschillende brandhaarden en concludeerde dat het vuur werd aangestoken. "Daar had ik van het eerste moment al voor gevreesd", zegt Bernard Sigiez, de eigenaar van de schuur. Sigiez, die in Zandvoorde woont, stak gisteren een handje toe bij het nablussen. "Met pijn in het hart", vertelt de man. "Akkoord, mijn hoeve ziet er niet uit, ze is zo vervallen als wat. Maar ik ben er trots op, ook op de schuur die nu is uitgebrand."

Opknappen

"Stilletjes hoop ik al een tijd om de hoevewoning maar ook de schuur en enkele bijgebouwen op te kalefateren, om er iets moois van te maken. Ik weet niet of het mij nog gegund is. 69 ben ik er intussen en in mijn leven heb ik al veel meegemaakt. De puzzelstukjes moeten mooi in elkaar passen om dit erfgoed weer de grandeur te geven die het verdient. Maar deze brand gooit ferm roet in het eten. Hoe het nu verder moet, weet ik even niet meer."


Sigiez heeft er geen idee van wie verantwoordelijk kan zijn voor de brandstichting. "Maar het verwondert me niet echt dat dit gebeurt. Al een hele tijd wordt het domein geplaagd door vandalisme. Ruiten die ingegooid worden, dakpannen kapotgeslagen, noem maar op. Het gaat zo ver dat ik hier niet meer durf te overnachten. Hopelijk vindt de politie snel wie hiervoor verantwoordelijk is. Dat zou goed zijn voor mijn gemoedsrust", besluit de man.