Brand aan sauna vernielt wellnesscentrum: “Rookmelder heeft ons gelukkig gewekt, anders was de schade nog groter”

Uitbaters Jo Flamen en Charlotte Staelens
LSI Uitbaters Jo Flamen en Charlotte Staelens
Een hevige brand heeft vrijdagnacht de wellnessruimte van bad- en bedhuis Alflex in Ieper vernield. Bewoners Jo Flamen (51) en Charlotte Staelens (40) werden gewekt door de rookmelders. “Gelukkig hadden we geen gasten meer”, prijst het koppel zich nog gelukkig.

Vijf jaar geleden opende marketeer Jo, die zich omschoolde tot lichaamstherapeut, achter zijn woning op de Diksmuidseweg een wellness met sauna, stoombad, infrarood, bubbelbad en een exclusieve houtverwarmde ‘Dutch Tub’. Ook overnachten met zicht op de Ieperse velden was mogelijk. Vrijdagnacht sloeg het noodlot echter toe. “De laatste gasten waren rond middernacht vertrokken”, zeggen het Jo en Charlotte, die beroepshalve thuisverpleegkundige is, maar ook haar steentje bijdraagt tot de werking van de wellness en de medische pedicures voor haar rekening neemt. “Alles leek in orde tot we rond 2 uur de rookmelder in de gang hoorden afgaan.” 

Van de sauna blijft niet veel meer over.
LSI Van de sauna blijft niet veel meer over.

Zware schade

“Ik dacht nog even dat het een geluidje van mijn nieuwe gsm was”, gaat Jo verder. “Maar toen we in de gang kwamen, zagen we een dikke rook, waarop we de hulpdiensten hebben verwittigd.”

De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet verhinderen dat de wellness zware schade opliep. Vermoedelijk ontstond de brand aan de sauna. “Er moet een enorme hitte zijn geweest”, beseft Jo. “Alles is vernield, gesmolten of ligt onder een dikke laag roet. Gelukkig overnachtten er geen gasten meer.”

Heropbouwen

Voor Jo en Charlotte zat er zaterdag niets anders op dan reservaties te annuleren en voorschotten terug te betalen. “Eerst die van dit weekend, daarna de latere reservaties. We waren tot januari zo goed als volgeboekt. Dat wordt nog een serieuze financiële dobber.” 

We waren tot januari zo goed als volgeboekt. We hebben nu alle reservaties moeten annuleren en alle voorschotten terugbetalen. Dat wordt nog een serieuze financiële dobber.

Jo Flamen

Of de wellness nog heropgebouwd zal worden, is nog niet duidelijk. “Maar vermoedelijk wel”, durft Jo toch al wat naar de toekomst te kijken. “Het is een deel van mijn inkomen. Maar het zal wel enkele maanden duren en flink wat nieuwe investeringen vergen.”

Het bubbelbad raakte ook zwaar beschadigd.
LSI Het bubbelbad raakte ook zwaar beschadigd.

Gouden raad: koop een rookmelder

De massages, voetreflexologie, medische pedicures en lymfedrainages kan het koppel wel nog blijven aanbieden. Die vinden in aparte ruimtes plaats. Tot slot heeft het koppel nog één goede raad. “Schaf een rookmelder aan”, zeggen Jo en Charlotte in koor. “Die heeft ons gewekt, anders zou de schade nog groter geweest zijn. De rook was al tot in onze woning doorgedrongen. Wel vreemd dat de rookmelder in de wellness zelf niet gewerkt heeft. Mogelijk was de hitte zo groot dat het toestel onmiddellijk is gesmolten.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • gerard bekend

    Ik heb een keten van 6 rookmelders. Als de ene afgaat dan gaan ze allemaal af... Had die er gehangen in het verblijf dan was die zeker afgegaan. Bij mij heb ik een zoutdamper in de infrarood sauna en ik moet die op dat moment afnemen!!! Heeft geen tijd om te smelten...