Blauwwieren op kanaal Ieper-IJzer

In het verleden werd ook de Dikkebusvijver getroffen door algen, maar nu is dat het geval niet.
Lisa Bacelle In het verleden werd ook de Dikkebusvijver getroffen door algen, maar nu is dat het geval niet.
Er is een captatie- en recreatieverbod uitgevaardigd op het kanaal Ieper-IJzer. Dat komt door blauwwieren. 

Op het kanaal Ieper-Ijzer is er een bloei van blauwalgen vastgesteld. Uit analyse blijkt dat het gaat om de giftige soort. “Dat betekent dat er mogelijke gezondheidsrisico’s zijn als mensen in of op het water gaan. Daarom beslisten we om een captatie- en recreatieverbod op het kanaal Ieper-IJzer uit te vaardigen”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “Concreet gaat het om het stuk tussen Ieper en Boezinge.

Kajakken, kanoën en roeien is er tijdelijk verboden. Hengelen kan wél nog, als de vissers tenminste op een afstand van minstens 100m van de drijflagen wegblijven. Bij het kanaal zijn er intussen waarschuwingsborden gezet en het verbod van de burgemeester.

“Daarenboven zijn de zuurstofwaarden in het kanaal momenteel te laag. De stad zal beluchters plaatsen. Dat moet hopelijk de vissen in het kanaal redden. Ook de Vlaamse Waterweg zorgt voor extra verpompen van het water ter hoogte van de sassen”, aldus de burgemeester.

Zillebekevijver

Ook in Zillebekevijver zijn er blauwalgen gevonden, maar daar is recreatie sowieso verboden. “Deze wieren vormen voorlopig geen gevaar voor de volksgezondheid. Maar hondenbaasjes vragen we wel om hun dier veiligheidshalve uit het water te houden. Daarvoor staan er waarschuwingsborden”, klinkt het. “In Dikkebusvijver zijn er deze zomer nog geen problemen vastgesteld. Tot vorig jaar was dit de meest gevoelige plek voor blauwalgen. Dikkebusvijver is enkele maanden geleden uitgebaggerd en dat loont duidelijk.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.