Beslissing om terrassen vroeger toe te laten, blijkt schot in roos: Ieperse Markt stampvol

Laurent Walraedt van De Kollebloeme op de Grote Markt in Ieper is tevreden met het vervroegde terrasseizoen.
Henk Deleu Laurent Walraedt van De Kollebloeme op de Grote Markt in Ieper is tevreden met het vervroegde terrasseizoen.
De Ieperse horeca-uitbaters mogen sinds vrijdag een terras buiten zetten. Net op tijd, want het mooie weer lokte dit weekend veel mensen. “De Ieperlingen vinden het fantastisch om buiten te genieten van de eerste zonnestralen”, zegt Laurent Walraedt van De Kollebloeme.

De horeca-uitbaters kregen van het nieuwe Ieperse stadsbestuur de toestemming om dit weekend al een terras buiten te zetten. Het gaat om losse stoelen en tafels die ’s avonds weer naar binnen moeten. Op vrijdag bleef de zon en ook de terrasjesganger weg. Het zonnige weer op zaterdag bracht wel veel volk op de been. “Het terrasseizoen in Ieper gaat normaal pas eind maart van start. Dat er nu al terrassen mogen gezet worden, is uiteraard een goede zaak voor ons. We zijn ervan overtuigd dat mensen vlugger iets zullen komen drinken omdat ze buiten kunnen zitten. Iedereen is nog altijd goed ingeduffeld, maar ze kunnen al genieten van de eerste zonnestralen”, zegt Laurent Walraedt van De Kollebloeme. 

Frisse lucht

“Het is puur genieten”, zeggen mama Francine en dochter Tine, die genieten van een koffie. “Het terrasseizoen vervroegen vinden wij een heel goed idee. We zijn goed ingeduffeld, want een dikke jas heb je natuurlijk wel nog nodig. In korte mouwen komen we nog niet direct buiten. Maar de frisse lucht doet deugd en het is leuker dan binnen zitten. Van ons mogen de terrassen een heel jaar buiten staan.”

Genieten van het mooie weer op de grote markt van Ieper
Henk Deleu Genieten van het mooie weer op de grote markt van Ieper

Er zijn enkele voorwaarden aan het aangepaste reglement. Cafébazen en restauranthouders mogen tien tafels en veertig stoelen voor hun zaak installeren. Voetgangers mogen niet gehinderd worden en ’s avonds moet alles weer verdwijnen. “Al vele jaren pleiten wij voor winterterrassen in onze stad. In afwachting van de nieuwe reglementering rond permanente gevelterrassen, zetten we nu een belangrijke eerste stap”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “Intussen blijft het stadsbestuur volop met de sector onderhandelen over de praktische uitwerking van de toekomstige vaste gevelterrassen. We duimen intussen met zijn allen voor veel lentezon.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.