Bellewaerde verwelkomt vier zeldzame Amoertijgers: “We willen ons steentje bijdragen aan de conservatie van bedreigde diersoorten”

De tijgers hebben ondertussen hun binnen- en buitenverblijf kunnen verkennen.
Bellewaerde De tijgers hebben ondertussen hun binnen- en buitenverblijf kunnen verkennen.
Vanaf april zullen de bezoekers van Bellewaerde een nieuwe diersoort in het park kunnen bewonderen: de Amoertijger. In het kader van het Europees kweekprogramma kan Bellewaerde vier exemplaren van deze zeer zeldzame tijgers verwelkomen. “De Amoertijger is een bedreigde diersoort waarvan er nog maar vijfhonderd leven in de natuur”, zegt directeur Stefaan Lemey. 

Amoertijgers leven in de bossen en struikgewassen in het zuidwesten van Rusland en het noordoosten van China. Het is de grootste katachtige ter wereld en de enige tijger die in de sneeuw kan overleven. “We willen als dierentuin ons steentje bijdragen aan de conservatie van ernstig bedreigde diersoorten”, zegt de directeur van Bellewaerde. “De Amoertijger of Siberische tijger is een bedreigde diersoort waarvan er nog maar vijfhonderd in het wild leven. Door deze dieren bij ons te huisvesten, helpen we de populatie in stand houden.”

Bellewaerde

Ervaring 

Tijgers Zeya, Onon, Nanai en Tynda komen van de Hluboká Zoo in Tsjechië, waar ze geboren zijn. Het gaat om drie vrouwelijke tijgers en één mannelijke tijger. Ze komen uit hetzelfde nest en zijn 1,5 jaar oud. “Na de geboorte blijft een welp gewoonlijk maximum twee jaar bij de ouders. Nadien wordt een nieuwe thuis gezocht. Op aanraden van het Europees soortbehoudprogramma EEP - de stuurgroep voor het kweekprogramma van de Amoertijgers - zijn de dieren naar Bellewaerde verhuisd”, legt Lemey uit. “Zulke zeldzame en genetisch belangrijke dieren worden niet zomaar toevertrouwd aan elke zoo. Dankzij onze decennialange ervaring met roofdieren en katachtigen mag Bellewaerde deze dieren verwelkomen in het park.”

Bengal Express

De tijgers hebben ondertussen hun binnen- en buitenverblijf al kunnen verkennen. Ze hebben zich kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving en de dierenverzorgers. De introductie is vlot verlopen en de dieren voelen zich op hun gemak. De komende weken wordt hun buitenverblijf nog aangepast. Er komt nog een grote houten klimstructuur met verschillende niveaus en platformen, zodat de dieren hun klimtalenten ten volle kunnen benutten. De aanpassingen aan het verblijf zullen honderdduizend euro kosten. “Eens de tijgers wat ingeburgerd zijn, zullen ze kennis maken met de Bengal Express, ons treintje van waaruit de bezoekers deze prachtige dieren kunnen bewonderen.” 

De komst van de tijgers is goed nieuws voor het park. In november vorig jaar moest Bellewaerde namelijk nog afscheid nemen van de twee Bengaalse tijgers Kiara en Mira, die ziek waren. De dieren hadden achttien jaar in het park verbleven.