Bellewaerde test noodplan

RAMPSCENARIO: ONTPLOFFING IN STROOMCABINE LEGT PRETPARK LAM

De brandweer haalt enkele figuranten uit de Screaming Eagle, die naar aanleiding van de oefening even werd stilgelegd.
Henk Deleu De brandweer haalt enkele figuranten uit de Screaming Eagle, die naar aanleiding van de oefening even werd stilgelegd.
Liefst 120 figuranten en 80 hulpverleners hebben gisteren deelgenomen aan een oefening in Bellewaerde Park. Er was een ontploffing in een stroomcabine, enkele pretparkbezoekers zaten vast in de Screaming Eagle, en op de parking gebeurde er een ongeval.

"Het doel van de oefening was het uittesten van het interne noodplan van ons pretpark en de samenwerking met verschillende hulpdiensten", verduidelijkt Kristof Louagie, woordvoerder van Bellewaerde. De oefening begon met een ontploffing in een stroomcabine. Daarbij vielen enkele gewonden en zelfs één dode.

Deze figuranten zijn er erg aan toe na de onploffing in de stroomcabine.
Henk Deleu Deze figuranten zijn er erg aan toe na de onploffing in de stroomcabine.

Op grote hoogte

"Doordat de elektriciteit uitviel, raakten ook twee attracties geblokkeerd. Op de Screaming Eagle kwamen een aantal mensen vast te zitten. Die moesten worden gered door een RED-team van de brandweer, dat bestaat uit mensen die gespecialiseerd zijn op reddingen op grote hoogte."


Zo'n veertig minuten na de stroompanne gebeurde er een ongeval op de parking met mensen die in paniek weg wilden. "Twee auto's botsten op elkaar en vlogen in brand, waarbij er opnieuw gewonden vielen ", klinkt het. "Daarna sloegen ook een vijftigtal scholieren in paniek. Die jongeren verspreidden zich over het park en het was aan de mensen van de politieschool om hen te zoeken." De oefening werd op de voet gevolgd door enkele genodigden van de hulpdiensten. "Ook voor ons is een dergelijke oefening wel belangrijk", zegt aandachtige toeschouwer Luc Deryckere, korpschef van de politiezone Arro Ieper.


Toen alles voorbij was, volgde een debriefing, waarbij op basis van foto's de hele gang van zaken werd geëvalueerd. "Maar op het eerste gezicht liep alles wel goed", besluit Kristof Louagie.

Een hulpverlener haalt bezoekers met een bootje uit de Niagara.
Henk Deleu Een hulpverlener haalt bezoekers met een bootje uit de Niagara.