App laat Last Post overal weerklinken

RECLAMEBUREAU ONTWIKKELDE APPLICATIE IN OPDRACHT VAN BRITSE NGO

Elke dag vindt om stipt 20 uur de Last Post plaats onder de Menenpoort in Ieper. Vanaf nu kun je de ceremonie ook via je smartphone beluisteren.
© Bart Leye Elke dag vindt om stipt 20 uur de Last Post plaats onder de Menenpoort in Ieper. Vanaf nu kun je de ceremonie ook via je smartphone beluisteren.
Een nieuwe app voor smartphones laat elke dag om 20 uur een bandje van de melodie van de Last Post weerklinken. Op hetzelfde tijdstip als de ceremonie onder de Menenpoort. "Zo kunnen mensen over de hele wereld stilstaan bij de herdenking," zegt Tom Loockx van reclamebureau Havas, dat de app ontwikkelde. Ondertussen is ook de Last Post Association bezig met een eigen app.

In de aanloop naar de 30.000ste Last Post-ceremonie die op 9 juli 2015 wordt geblazen onder de Menenpoort, werkte het Brusselse reclamebureau Havas WW Brussels een mobiele app uit. "Wij zijn met dit project aan de slag gegaan op vraag van de Britse ngo Superact naar aanleiding van hun Last Post Project. Zij willen de Last Post-herdenking voor iedereen beschikbaar maken. Ook wie niet onder de Menenpoort staat, kan nu elke dag de klaroenblazers horen via de smartphone. Het gaat wel om één enkele opname die telkens hergebruikt wordt", zegt Tom Loockx van Havas WW Brussels. "Maar je kan enkel luisteren op het exacte moment dat de melodie weerklinkt in Ieper. Dat exacte tijdstip brengt mensen samen. Het is ook een manier om ervoor te zorgen dat mensen over de hele wereld even stilstaan bij deze dagelijkse herdenking."

Lisa Bacelle

Wereldkaart

Wie de applicatie opent, ziet meteen een klok die toont voor de hoeveelste keer de Last Post wordt geblazen. "Er staat ook wat uitleg over de dagelijkse ceremonie in en een tijdslijn met alle belangrijke feiten uit de Eerste Wereldoorlog. Op een kaartje kan je zien waar de applicatie al is gedownload en waar de Last Post dus al weerklinkt", zegt Loockx. "We werken hiervoor niet samen met de Last Post Association, maar zij zijn wel op de hoogte van ons project", klinkt het.

Eigen app

Maar dat spreekt Last Post Association-voorzitter Benoit Mottrie tegen. "Het kan zijn dat zo'n app bestaat, maar wij werken er alleszins niet aan mee", zegt Mottrie. De organisatie is zelf namelijk ook bezig met het ontwikkelen van een applicatie. "Momenteel zit alles nog in een testfase. Pas op 9 juli lanceren we de applicatie, op de dag dat de 30.000ste Last Post gespeeld wordt. In de applicatie zullen de mensen meer informatie vinden over de ceremonie en de missie van onze organisatie. Daarnaast leggen we ook uit hoe we verwachten dat de mensen zich gedragen tijdens de ceremonie. Maar we vertellen ook elke dag een verhaal van een van de gesneuvelden. Ideaal voor de mensen als ze al vroeg aan de Menenpoort staan en even wat meer informatie willen", besluit Mottrie.


De applicatie 'The Last Post' kan je terug vinden via Google Play en de App Store van apple. Meer info via www.superact.co.uk/thelastpost.