Agenten aanwezig op verjaardagsfeest veroordeelde?

Christophe Decoene.
Foto Deleu Christophe Decoene.
Enkele agenten zouden aanwezig geweest zijn op het verjaardagsfeest van een veroordeelde ex-voetballer uit Menen. Volgens het weekblad Het Wekelijks Nieuws zijn bij het Comité P ondertussen twee klachten ingediend tegen de gezagsdragers van de politiezones Arro Ieper en Grensleie. De twee korpsen zijn officieel niet op de hoogte van een klacht.

Christophe Decoene uit Menen vierde onlangs zijn vijftigste verjaardag. Hij nodigde daarvoor tientallen vrienden en kennissen uit naar zaal De Lissewal in Elverdinge.


Onder hen ook agenten van de politiezones Grensleie en Arro Ieper. Hun aanwezigheid schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat.


Decoene is immers een berucht figuur. De voorbije jaren liep hij tal van veroordelingen op. Zijn laatste dateert van begin 2013, toen hij nog een effectieve celstraf kreeg voor prostitutie en mensenhandel als ex-vennoot van Bar Mystique in Ieper.

Razzia

Twee weken geleden werd hij nog even opgepakt als verdachte in een drugs- en hormonenonderzoek. Twee Albanezen zitten na die inval nog altijd in de cel, maar Decoene werd meteen onder voorwaarden vrijgelaten.

Deontologische vragen

De aanwezigheid van agenten op het verjaardagsfeest doet dan ook deontologische vragen rijzen. "We zijn niet op de hoogte van een klacht bij het Comité P, maar dat is niet abnormaal", klinkt het bij Stefaan Vannieuwenhuyse van de politiezone Grensleie.


"Het Comité is een onafhankelijk, extern controle-orgaan. We verlenen onze medewerking als dat nodig is. In het geval er deontologische fouten worden vastgesteld, zal de korpschef dat samen met het politiecollege moeten beoordelen." (LSI)