Aanrijder Kyrian (17) riskeert levenslang rijverbod

ZWARE STRAF VOOR 24-JARIGE VLUCHTENDE NOORD-FRANSMAN

De Franse aanrijder van Kyrian moest verschijnen voor de rechter in Ieper.
Lieven Samyn De Franse aanrijder van Kyrian moest verschijnen voor de rechter in Ieper.
De 24-jarige Noord-Fransman die op 17 mei in Dikkebus (Ieper) fietser Kyrian Seynaeve (17) uit Wijtschate (Heuvelland) met zijn wagen opschepte en daarna vluchtmisdrijf pleegde, riskeert een levenslang rijverbod en twee jaar cel. Donderdag stond hij terecht voor de rechter in Ieper. "Dat je zonder schroom verder reed, is heel storend", klonk het bij het openbaar ministerie.

Op woensdagnamiddag 17 mei was Kyrian met zijn nieuwe tweedehands koersfiets onderweg naar zijn grootmoeder in Watou. In de bocht aan het kruispunt van de Hallebast- en de Oude Bellestraat in Dikkebus ging het mis.


De Peugeot van Francois G. uit La Gorgue nam de binnenkant van de bocht en schepte de jonge fietser op. Kyrian kwam in de grasberm terecht. Even werd gevreesd voor zijn leven, maar scans brachten al snel geruststellend nieuws. De linkerkant van het gezicht vol schrammen, linkeroog volledig dicht en schaafwonden aan de rechterzijde van het lichaam bleek de uiteindelijke averij.

Kyrian werd op 17 mei 2017 van zijn fiets gemaaid in Dikkebus.
Jules Lateste Kyrian werd op 17 mei 2017 van zijn fiets gemaaid in Dikkebus.

Vluchtmisdrijf

Na de klap reed Francois G. met een gebarsten voorruit, met het hoofd uit de wagen, gewoon verder. "Heel storend. Dat getuigt van een compleet gebrek aan normbesef", vond het openbaar ministerie. "Daags nadien ging hij met een voertuig van een vriend gewoon opnieuw op het gemak werken." Pas na intensief speurwerk kon het voertuig in Komen worden teruggevonden en kon Francois G. opgepakt worden. Hij bleek niet over een rijbewijs te beschikken, zijn voertuig was niet verzekerd en niet ingeschreven. Ondanks zijn jonge leeftijd puilt zijn strafblad uit van de verkeersovertredingen. Het zorgde er mee voor dat hij op 19 mei in de cel vloog en daar op vandaag nog altijd vertoeft.

Levenslang rijverbod

De openbare aanklager toonde zich streng, eiste een levenslang rijverbod, een celstraf van twee jaar en een boete van 3.000 euro. Francois G. vroeg de rechter via zijn advocate Sabine Lahaye-Battheu toch nog enige mildheid. "Hij heeft wel degelijk spijt", klonk het. "Hij kwam van zijn interimjob en was op weg naar zijn vriendin in Komen. Na het ongeval reageerde hij als een robot en ontstond er plots een zwart gat. Dat hij geen rijbewijs heeft klopt. Hij zou binnenkort zijn opleiding aan de autorijschool starten."


G. hoopt nog een deel van zijn straf voorwaardelijk te krijgen, zodat hij terug naar huis kan. Daar wacht zijn vriendin, die ook revalideert van een verkeersongeval. Hij is bereid voorwaarden te volgen.


Kyrian herstelde na het ongeval wonderwel. Hij geniet momenteel met zijn ouders van vakantie en was niet aanwezig op het proces. Zijn grootouders kwamen wel een kijkje nemen. "Gelukkig bracht hij het er goed van af", klinkt het bij hen. "Het had veel slechter kunnen aflopen." Vonnis op 28 juli.