7 redenen waarom je best geen vuurwerk afsteekt op ouderjaarsnacht: “Vervuilend, gevaarlijk en geen pretje voor dieren”

De brandweer is geen voorstander voor het gebruik van vuurwerk door particulieren.
Geert De Rycke De brandweer is geen voorstander voor het gebruik van vuurwerk door particulieren.
Onder meer in Ieper en Heuvelland mag op oudejaarsnacht nog vuurwerk afgestoken worden. De nieuwe wetgeving verbiedt dit, maar de gemeente of stad kan een uitzondering toelaten. De brandweer raadt het gebruik van vuurwerk echter af. Hier lees je waarom. 

In Ieper is het afsteken van vuurwerk in principe verboden, tenzij met toelating van de burgemeester. “Uitzonderlijk mag in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen 23.30 uur en 1 uur particulier vuurwerk worden afgestoken zonder voorafgaande vergunning”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “Stad Ieper vraagt haar inwoners wel uitdrukkelijk om diervriendelijk vuurwerk te gebruiken. De lichtflitsen en het geknal van traditioneel vuurwerk maken dieren angstig. Onder meer honden, paarden en vogels zijn hier erg gevoelig aan. Dieren die in paniek weglopen of uitbreken, kunnen ongevallen veroorzaken. Net daarom dringt onze stad erop aan om geluidsarm vuurwerk te gebruiken.”

Kermissen 

Ook Heuvelland maakt een uitzondering voor de overgang van oud naar nieuw. “We laten het gebruik van vuurwerk toe op oudejaarsavond, en anders ook voor verenigingen met bijvoorbeeld kermissen in sommige dorpen”, zegt schepen Wieland De Meyer van Heuvelland. “Voor oudejaarsavond is er geen grote aanvraag.” De Vlaamse brandweer juicht het gebruik van vuurwerk door particulieren niet toe. “We geven zeven redenen om het niet te doen”, zegt de brandweer. 

1. GAS-boete
“De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. De gemeente kan beslissen om een uitzondering te maken, maar dan moet men dit ruim op tijd schriftelijk aanvragen. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af? Dan kan je een GAS-boete krijgen.”

2. Ongelukken
“Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 procent). Eén op vier is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32 procent), het aangezicht (26 procent) en (30 procent) handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer.”

3. Brandrisico
 “Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.”

4. Dieren krijgen stress
“Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. Vorig jaar stierf in Genk zelfs een kameel, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak.”

5. Hulpdiensten hebben handen vol
“Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.”

6. Vervuiling
“De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn, aldus het  luchtmeetnet.  Maar dat is niet het enige probleem. 90 procent van dat fijn stof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.”

7. Stad/ gemeente doet het al
“Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken, maar naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.