1.300 kinderen wekken stoet uit 1854 tot leven in kortfilm

Y'PARADE WORDT VOOR HET EERST GETOOND TIJDENS VREDESFEESTEN

Een van de jonge actrices is helemaal klaar voor de rol.
Maxime Petit Een van de jonge actrices is helemaal klaar voor de rol.
Liefst 1.300 kinderen uit 20 lagere scholen spelen mee in Y'parade, een kortfilm die een stoet uit 1854 weer tot leven wekt. De première is gepland op 14 mei tijdens de Vredesfeesten. Daarna zal de film te zien zijn in het Yper Museum. Aan de Sint-Maartenskathedraal werd gisteren al een stukje opgenomen.

Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe uit Poperinge is volop bezig met de opnames van 'Y'parade'. Die kortfilm over een stukje Ieperse geschiedenis zal permanent te zien zijn in het Yper Museum. "Vandaag (gisteren, nvdr) werken we met 45 kinderen", aldus de regisseur. "Die verdelen we in groepjes. De eerste groep heeft zelfgemaakte beelden bij en vormen een soort stoet. De andere groep zet de beelden op hun plaats. En dan zijn er nog vier kinderen die met een katapult naar de beelden schieten. Op die manier willen we de beeldenstorm uitbeelden. De kinderen moeten vooral zelf al spelend uitzoeken wat werkt."


Verhaeghe maakt naast schilderijen en tekeningen ook videowerk en installatiekunst. "Hoe ze bij mij terecht gekomen zijn? Ze zochten zeker iemand die naïef genoeg was om meteen ja te zeggen (lacht). Ach, altijd als Ieper in de problemen zit, halen ze iemand uit Poperinge. Het is wel de eerste keer dat ik aan zo'n groot project meewerk. Ik schrok wel eventjes toen ik hoorde dat er 1.300 kinderen zouden deelnemen. Ik heb mij een hoop miserie op de hals gehaald, maar het is leuke miserie. Je krijgt van die gastjes wel veel terug."

Maxime Petit

Voorbereidende lessen

De film zal een stoet uit 1854 weer tot leven brengen. In dat jaar werd een processie gehouden ter ere van de nieuwe beelden in de nissen van de Lakenhallen. Een van de beelden was Onze Lieve Vrouw Van Thuyne. De stoet is een van de mooiste optochten in de geschiedenis van Ieper. De Ieperse kunstschilder François Böhm maakte er een prachtige lithografie van. In de kortfilm zal die stoet weer tot leven komen. De kinderen kregen op school eerst wat uitleg over de achtergrond van het verhaal. "We hebben voor iedere school een gepersonaliseerd educatief pakket gemaakt", zegt Sandrine Coorevits, coördinator van het stadsmuseum. "Daarmee konden ze plaatsen bezoeken waar ze het verleden nog eens echt aan den lijve ondervinden."


In totaal werken er 20 lagere scholen en 1.300 kinderen mee aan de film. De jongeren die gisteren voor de camera stonden, volgen les in basisschool Lyceum - Heilige Familie. "Het is wel een mooi project", zegt Viktor Leroy (10). "En ik weet waarover het gaat, Onze meester heeft er les over gegeven", zegt de knaap. "In een stoet meestappen is heel leuk. Ook mijn papa en mama weten dat we iets doen en vinden dat ook wel fijn."


De première van Y'parade is gepland op 14 mei, tijdens de Vredesfeesten op de Grote Markt. De kortfilm zal voor het eerst worden getoond op de binnenkoer van de Lakenhalle. Daarna is de film te zien in het stadsmuseum Yper Museum.

Maxime Petit
Maxime Petit