"Zou graag nog eens een ballonvaart doen"

BEWOONSTER GODELIEVE VIERT 104DE VERJAARDAG

Godelieve Voet is 104 geworden.
Foto Flamand Godelieve Voet is 104 geworden.
Godelieve Voet heeft in Huize Zonnelied in Ieper haar 104de verjaardag gevierd. Ze werd daarvoor op gepaste wijze in de bloementjes gezet. "Ik zou graag nog eens een ballonvaart maken."

In Huize Zonnelied in Ieper werd de verjaardag van een bijzondere bewoner gevierd. Godelieve Voet werd deze week niet minder dan 104 jaar. De vrouw wordt wat in de steek gelaten door haar ogen, maar op andere vlakken is ze nog goed in vorm. Je zou haar twintig jaar jonger schatten.

Oorlog

Godelieve werd geboren op 7 oktober 1914, kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, in een landbouwgezin. Ze was het vierde van zes kinderen. Na de oorlog verhuisde Godelieve Voet van Steenkerke bij Veurne naar Kaaskerke. Daar bleef ze wonen tot in 1945, het jaar dat ze trouwde met Marcel Pauwels. Het koppel kreeg twee kinderen Monique en Daniël. Ondertussen werd de familie uitgebreid met kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Goed leven

In 1987 verloor Godelieve haar zes jaar oudere echtgenoot en trok ze een flat in. Toen ze 101 was, verhuisde ze naar Huize Zonnelied. "Ik zou normaal naar Veurne of zo gaan, maar ik belandde hier in Ieper. Het is hier wel goed verblijven. Alleen wonen kan ik niet meer en hier heb ik goed gezelschap", klinkt het. "Wat mijn geheim is om zo oud te worden? Ach, dat heb ik niet echt. Goed leven en veel werken, dat wel." Godelieve was heel haar leven landbouwster, samen met haar man. "Nu zijn er moderne machines, maar in onze tijd was het wel even anders. Toch deed ik het graag. We bevonden ons vaak in de buitenlucht, wat wel fijn was. Maar je moet niet alleen werken, je moet ook een beetje plezier maken in het leven. Uitgaan wanneer dat nodig is. Als je dat niet doet heb je geen leven."

'Uitgebrild'

Over de toekomst denkt de eeuwelinge niet echt meer na. "Ik hoop gelukkig te blijven. Ook hoop ik dat mij kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen het goed hebben. Ik zie wel niet zo goed meer, maar ik kan wel nog naar de televisie kijken. Lezen gaat niet meer, zelfs niet met een bril. Op een bepaald moment ben je 'uitgebrild'. Voor de rest voel ik mij echter nog goed. Ik heb veel mooie momenten gehad en je moet het leven nemen zoals het is. Ik kan niet tegen mensen die heel de dag zitten te jammeren en te zagen." Wat Godelieve wel nog wel eens zou willen doen, is een ballonvaart. "Ik deed dat een paar jaar geleden al eens en zou dat graag nog wel eens meemaken. Dat was een wens van mij en mocht ik de kans krijgen, ga ik nog eens de lucht in."