"Zo'n buit hadden ze zelf niet voorzien"

GROTE HOEVEELHEID WERKMATERIAAL WERD GESTOLEN DOOR GELEGENHEIDSDIEVEN

Marc Verschaeve van de lokale recherche en hoofdcommissaris Luc Deryckere van de politiezone Arro Ieper bij een deel van de buit.
Foto JVK Marc Verschaeve van de lokale recherche en hoofdcommissaris Luc Deryckere van de politiezone Arro Ieper bij een deel van de buit.
De goed 200 stuks werkmateriaal die momenteel bij de politie op hun eigenaar wachten, werden allerminst door een georganiseerde bende gestolen. De verdachten zijn eerder gelegenheidsdieven die aan het stelen gingen omdat het hen meestel gewoon niet al te moeilijk gemaakt werd, zo blijkt.

De spullen werden in mei gevonden tijdens vijf huiszoekingen in het gerechtelijk arrondissement Ieper, uitgevoerd door de lokale recherche van de politiezone Arro Ieper. De speurders hadden vervolgens meer dan een week nodig om alles te inventariseren. Boormachines, hogedrukreinigers, slijpschijven, betonzagen, waterpompen, snoeischaren, grasmaaiers en zelfs een aanhangwagen: het zat er allemaal bij.


"De huiszoekingen waren het gevolg van geduldig speurwerk, al kwam er ook wat geluk bij kijken", zegt Luc Deryckere, hoofdcommissaris van de politiezone Arro Ieper. Zijn agenten konden verschillende verdachten oppakken, waarvan er één zelfs even aangehouden werd. "Uit het onderzoek blijkt dat het niet om een bende gaat die zich specialiseert in grootschalige zwendel van dergelijke goederen. We denken ook dat ze aanvankelijk helemaal niet van plan waren om op zo'n grote schaal te gaan stelen. Maar omdat het hen soms weinig moeite kostte om een slag te slaan, bleven ze doorgaan, tot ze plots met een onoverzienbare buit zaten."


Onoverzichtelijk is overigens wel het minste wat je kan zeggen. Zowat de hele benedenverdieping van een vleugel in de gebouwen van de federale politie was nodig om alles te kunnen uitstallen. Heel wat materiaal van aannemers, zelfstandigen en bouwheren kon inmiddels terugbezorgd worden dankzij serienummers of merktekens. En de jongste dagen meldden zich ook minstens tien particulieren in de hoop hun goederen te recupereren. "Daar zijn we blij om", zegt Deryckere. "We hopen uiteindelijk zoveel mogelijk materiaal terug aan de rechtmatige eigenaar te bezorgen."

Voorzorgen nemen

"Tegelijk doen we ook een warme oproep naar burgers en ondernemers om zelf zo weinig mogelijk aanleiding tot diefstal te geven, zeker in deze donkere wintermaanden. Een werfkeet wordt best 's avonds goed afgesloten en in een ruwbouw is het geen goed idee om werkmateriaal achter te laten. Bestelwagens met werkmateriaal laat je best op een goed verlichte plaats achter, of op zo'n manier dat de achterdeuren niet meer geopend kunnen worden. En uiteraard is er nog de gouden regel: als je iets verdachts ziet, bel dan onmiddellijk de politie."


Wie de in beslag genomen goederen nog eens wil bekijken, vindt ze terug op www.arroieper.be.