"We zijn hart van onze school kwijt"

PRIESTER FERNAND CORNELIS (81) VAN HEILIGE FAMILIE OVERLEDEN

Schoolpriester Fernand Cornelis sprak altijd vol passie over de Kerk.
Foto GF Schoolpriester Fernand Cornelis sprak altijd vol passie over de Kerk.
"We zijn het hart van onze school kwijt." Fernand Cornelis, de geliefde schoolpriester van Heilige Familie Ieper, is dinsdagnacht op 81-jarige leeftijd overleden.

Fernand Cornelis werd in 1960 tot priester gewijd in Leisele. Hij was leraar aan het Vrij Technisch Instituut in Roeselare tussen 1960 en 1963. Van 1963 tot 1978 was hij medepastoor in de O-L-Vrouwparochie in Roeselare. Daarna werd hij proost van het ACW in Ieper en algemeen directeur van de zusters van de Heilige Familie Ieper. Met die school was Fernand Cornelis was dertig jaar verbonden. Zij overlijden betekent voor leerlingen en leerkrachten een groot verlies. "Fernand is meer dan 30 jaar schoolpriester geweest bij ons", zegt Matthias Archie, directeur van de Heilige Familie Ieper. "Zo lang zijn gezondheid het toeliet, stond hij iedere avond en iedere morgen aan de schoolpoort. Hij wenste iedereen een goedemorgen of een goede thuiskomst. Fernand stond altijd klaar voor de leerlingen. Achteraf heeft hij van veel oud-leerlingen het huwelijk gedaan of hun kinderen gedoopt. Maar hij was ook geliefd door de leerkrachten, hij was iemand met wie je gewoon geen ruzie kon maken." Fernand kon het christelijke verhaal op een moderne manier brengen.

Facebook

"Veel leerlingen zijn minder gelovig, maar hij kon over Jezus vertellen op een manier dat iedereen luisterde. Het was een van zijn grote verdiensten dat hij het katholieke luik van onze school in leven hield. Hij was mee met de leefwereld van de jongeren. Zo had hij een smartphone en werkte hij met Facebook. Omdat hij de jongeren zo goed kende, kon hij zijn boodschap ook echt overbrengen."


De priester sukkelde evenwel met de gezondheid. "Vorige zomer vertelde hij dat hij niet zo'n beste vakantie had beleefd. Dat bleek ook uit het feit dat hij niet zoveel meer fietste, iets wat hij vroeger nochtans vaak deed."

Minder fietsen

Dat Fernand schoolpriester was, had wellicht ook te maken met zijn gezondheid. "Ik denk dat hij het 'zware' werk van een parochie niet meer aankon en dat hij daarom op een school terecht was gekomen om het wat rustig aan te doen. Hij heeft die rust echter nooit opgenomen, want hij bleef altijd heel actief. Onze school zal hier wel blijven draaien, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn. We zullen hem zeker missen."

Glimlach

Dat Fernand heel populair was, blijkt ook uit de vele reacties op Facebook. "Hij was het gezicht van de Heilige Familie", zegt Kristof Declercq, die zegt dat de priester altijd op de speelplaats klaar stond voor een grap of een deugddoende babbel. "Iedereen wist dat we bij jou terecht konden als we het moeilijk hadden op school, met vrienden of zelfs thuis." Volgens Gilles Platteeuw was priester Fernand het hart van de school. "Iemand die altijd klaar stond met een glimlach, om toch maar iedere leerling en leerkracht een goedemorgen te wensen. Een man met een hart van goud! Je zal worden gemist, maar we zullen je nooit vergeten."


De uitvaartplechtigheid voor Fernand Cornelis vindt op woensdag 17 mei om 10.30 uur plaats in de Sint-Maarten en Sint-Niklaaskerk in Ieper. "We zullen daarbij met de hele school aanwezig zijn", aldus directeur Matthias Archie.