"Vooral bezoek van de paus blijft bij"

ANTOON VERSCHOOT BLAAST AL 60 JAAR LAST POST OP KLAROEN

Antoon Verschoot is al zestig jaar klaroenblazer op de Last Post onder de Menenpoort.
Foto Lisa Bacelle Antoon Verschoot is al zestig jaar klaroenblazer op de Last Post onder de Menenpoort.
Al zestig jaar blaast Antoon Verschoot mee de Last Post onder de Ieperse Menenpoort. Hiervoor krijgt hij op 27 augustus de titel van Ridder in de Leopoldsorde. De 89-jarige klaroenblazer zag al heel wat grootheden passeren, maar vooral het bezoek van de paus blijft hem bij.

Al sinds 1954 is Antoon Verschoot paraat als klaroenblazer bij de Last Post Association. "In de winter van 1947 zat ik bij het leger en daar heb ik het klaroenblazen geleerd. In 1950 ben ik dan lid geworden van de vrijwillige brandweer van Ieper en daar zochten ze nog klaroenblazers voor de Last Post. Zo ben ik er eigenlijk in gerold", vertelt Antoon.

15.000 Last Posts

In zijn zestig jaar blies hij al ruim 15.000 keer de Last Post, en dat terwijl de 30.000ste Last Post pas in 2015 wordt gespeeld. In die zestig jaar is er ook heel wat veranderd onder de Menenpoort. "Ik heb nog tijden geweten dat je daar altijd met vier man onder de Menenpoort stond, twee politieagenten en twee klaroenblazers. Af en toe passeerde er ook eens iemand die met de hond kwam wandelen, of zo. Maar dat is nu wel anders. Tegenwoordig staat er zelfs op een weekdag 800 tot 1.000 man te luisteren en daarom spelen we nu ook altijd met vier blazers. Op speciale gelegenheden zijn we alle acht op post. Een gewone Last Post, waarbij geen kransen neergelegd worden, dat gebeurt niet meer nu. Zelfs niet in de winter", zegt de Ieperling.

Paus

"Sinds de paus in 1985 de Last Post heeft bijgewoond, is het aantal bezoekers elk jaar blijven stijgen. Iedereen wou zeker eens komen kijken waar de paus al die heisa rond maakte", lacht Antoon. "Ik herinner mij nadien vooral nog het bezoek van Moeder Theresa en Bob Geldof in 1986, en het bezoek van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola in 1979. Het is wel leuk om al die grootheden eens van dichtbij te zien. Soms klikt het ook heel goed. Zo komt de ambassadeur van Australië elk jaar een viertal keer langs, en dat is echt een heel aangename mens, die veel respect heeft voor wat we doen."

Te laat

Antoon kreeg al meer dan één Belgische, Britse en Australische bekroning voor zijn jarenlange inzet voor de herdenkingsceremonie. "Vroeger ging ik altijd met de fiets naar de Menenpoort, maar nu komt iemand mij ophalen. Ik ben zo ooit eens te laat geweest omdat ik vast stond aan de spoorweg door een goederentrein in het station.


Maar anders ben ik elke week op post en zolang het nog lukt, zal ik het blijven doen. Het is leuk om nog met de mensen een babbeltje te slaan en mensen van over de hele wereld te leren kennen. Sinds je een foto kan nemen met je gsm, moeten we wel elke avond nog een kleine fotosessie doen. Maar als we daar de mensen blij mee kunnen maken, waarom niet dan?", besluit Antoon.


Net voor de Last Post op 27 augustus zal Antoon uit handen van de gouverneur de titel van Ridder in de Leopoldsorde ontvangen in het stadhuis van Ieper.