"Voor ons moest rally nooit vertrekken"

GEKO YPRES RALLY NA MEER DAN 25 JAAR WEER IN RENINGE

KP-verantwoordelijke voor Reninge, Yves Bruyneel, uitbaatster van De Pypegale, Els Delefortrie, veiligheidschef van KP Reninge, Jeroen Demeulenaere en uitbater Danny Vermeulen.
Foto Depestele KP-verantwoordelijke voor Reninge, Yves Bruyneel, uitbaatster van De Pypegale, Els Delefortrie, veiligheidschef van KP Reninge, Jeroen Demeulenaere en uitbater Danny Vermeulen.
Voor de vijftigste verjaardag van de Geko Ypres Rally keert de klassementsproef terug naar Reninge. Na meer dan 25 jaar afwezigheid reageren de Reningenaren enthousiast. "Voor ons had de rally nooit moeten vertrekken", klinkt het.

De allereerste editie van de huidige Geko Ypres Rally, de Zes Uren van Ieper, werd in 1965 georganiseerd door Frans Thevelin. Sinds dat eerste jaar stonden er drie proeven op het programma: die van Hollebeke, de Kemmelberg, en Reninge. Die laatste verdween echter in 1988, omdat de route van de Rally compacter moest. Voor het vijftigjarige bestaan van de rally wordt de proef echter opnieuw, op vraag van de rallyfans, opgenomen in de race. "Typisch voor de KP in Reninge zijn de bochtige, betonnen wegen. Zij sluiten perfect aan bij de hobbelige asfaltwegen. Deze klassieker wordt zeker een van de highlights van de rally", zegt huidig organisator Alain Penasse.

Rallyverleden

Ook in Reninge zelf zijn ze blij met de terugkeer van de rally naar hun dorp. "Lo-Reninge heeft een rijk gevuld rallyverleden", vertelt burgemeester Lode Morlion. "Ooit waren er op ons grondgebied zelfs drie snelheidsproeven van de 24 uren van Ieper. Op dit gouden jubileum mochten we dus zeker niet ontbreken. Bovendien staat de Geko Ypres Rally bekend om haar aandacht voor veiligheid, iets waar ook wij veel belang aan hechten. Veel inwoners zijn nostalgisch over de terugkeer van de rally en ook voor de plaatselijke horeca en verenigingen is het een goede zaak."


Els Delefortrie en Danny Vermeulen van café De Pypegale in Reninge bevestigen dat. "Als kind ging ik al naar de rally kijken en dat was altijd een feest. Voor ons had de rally nooit moeten vertrekken, maar we zijn blij met de terugkeer. Hopelijk mogen we veel volk verwelkomen in onze zaak", zegt Els.


De uitbater van De Hemel in Reninge ging zelf vroeger kijken naar de rally in het dorp. "Er was altijd veel volk en ambiance. Er is sindsdien veel veranderd, denk maar aan het rookverbod, maar hopelijk zit ook nu de sfeer er weer in", besluit hij.