"Volgende week herbegin ik al"

BURGEMEESTER DURNEZ KLINKT STRIJDVAARDIG NA HARTINFARCT

Jan Durnez in zijn ziekenhuiskamer bij enkele tekeningen van zijn kleinkinderen.
Eric Flamand Jan Durnez in zijn ziekenhuiskamer bij enkele tekeningen van zijn kleinkinderen.
"Volgende week neem ik mijn taak in Ieper al terug op." Burgemeester Jan Durnez (63) klinkt strijdvaardig vanop zijn ziekbed, maar hij beseft dat hij zijn levensstijl wat zal moeten aanpassen. "Ik zal toch op mijn voeding moeten letten en wat meer bewegen."

Burgervader Jan Durnez blijkt na zijn hartinfarct van afgelopen weekend alweer in goede doen. Gisterenochtend kreeg hij bezoek van de stadssecretaris die hem op de hoogte bracht van wat actueel is in de stad. "Ik denk dat ik volgende week al opnieuw van start kan gaan in Ieper", zegt een strijdvaardige Jan Durnez. "Mijn werk in Brussel (Jan Durnez is ook Vlaams Volksvertegenwoordiger, nvdr) zal echter nog wat langer op zich laten wachten. Dat heb ik af gesproken met voorzitter Jan Peumans."


Jan Durnez beseft dat hij het wel wat kalmpjes aan zal moeten doen en hij dankt nog eens zijn echtgenote voor haar alerte ingrijpen. "Mijn vrouw is verpleegster van opleiding en heeft jaren les gegeven. Toen ik onwel werd, had ze direct in de gaten wat er aan de hand was en kon onmiddellijk worden ingegrepen", klinkt het. Ook stuurde de burgemeester een bedanking naar minister van Welzijn Jo Vandeurzen, omdat die in 2014 mogelijk maakte om in het Ieperse ziekenhuis een cathlab te openen. Dat is een centrum voor hartpatiënten dat voor een grote verbetering zorgde op dat vlak in de Westhoek. "Blij dat dit er inderdaad doorkwam, want ik kon er nu zelf gebruik van maken", aldus de burgervader.


Jan Durnez wil zo vlug mogelijk weer aan de slag gaan, maar hij weet dat het wat oppassen geblazen zal zijn. "Ik zal toch zeker op mijn voeding moeten letten en wat meer bewegen, iets wat tijdens mijn revalidatie al zal gebeuren."


Ondertussen nemen de schepenen enkele taken van hun burgemeester over. "We hebben al van ons laten horen, maar ik denk dat het best is dat we hem zijn rust gunnen", zegt schepen Dominique Dehaene (CD&V). "We hebben spontaan wat taken overgenomen en we houden elkaar op de hoogte als er iets is. We hopen twee dingen: dat hij zo vlug mogelijk weer te been is, maar ook dat hij zijn levensstijl toch wat aanpast, want er is nog een leven na de politiek, hé."


Op Facebook postte Jan Durnez dat hij van zijn tijd gebruik maakt om wat te lezen. "Naast een hele goede zorg kan ik mij ook voeden aan het gloednieuwe sterke boek van collega Peter Van Rompuy: Democratie zkt Vertrouwen. Het is een hele goede wegwijzer in deze tijden. Vertrouwen wekt vertrouwen, schreef Elschot al. En daar gaat het echt om. Te lezen en er naar te leven, als een stevige positieve dam tegen populisme en extremisme. Redelijkheid, evenwicht, vertrouwen, het is iets voor alle tijden", klinkt het.