"Volgend jaar komen we nog grootser terug"

HALLOWEENPERIODE IN BINNENSTAD KRIJGT POSITIEVE EVALUATIE VAN CENTRUMMANAGEMENT

De Ieperse binnenstad werd de afgelopen weken helemaal ondergedompeld in Halloweensfeer. Het reuzenrad op de Grote Markt en de vele versiering langs straten en in etalages lokten heel wat bezoekers. "We zijn heel tevreden over de eerste Halloweenviering in onze stad. Volgend jaar komt het event zeker terug", zegt Peter de Groote, voorzitter van het Centrummanagement.

Wie de afgelopen weken door de binnenstad wandelde, kon er niet omheen. Halloween had zich meester gemaakt van Ieper. De Halloweenperiode werd geopend met een groots spektakel en daarna brachten versieringen, animatie en een reuzenrad van maar liefst 55 meter hoog sfeer in de stad. "Het werd een enorm succes. Dit jaar was een test om te zien hoe we de rustige periode in onze stad konden opvangen. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel mensen meegewerkt hebben aan ons project. Zowat alle etalages zijn versierd. Daardoor leeft het evenement ook bij de bezoekers en kan het uitgroeien tot een echte meerwaarde voor de stad. We broeden al op plannen om volgend jaar een tweede, grotere editie uit te werken", zegt De Groote.

Een van de publiekstrekkers is ongetwijfeld het reuzenrad op de Grote Markt. "We zijn tevreden over het aantal bezoekers hier in Ieper", zegt uitbater Harry Hoefnaegels. "Het Halloweengebeuren bestond nu vooral uit versiering van de stad. Als je dit evenement verder uitwerkt met acteurs of een fakkeltocht kan het erg succesvol worden. Daar haalt iedereen voordeel uit. Wij zijn alleszins bereid om bij een volgende editie terug te keren."

Ook in Ieper zien ze het rad graag terugkeren volgend jaar. "Binnenkort willen we met de uitbater aan tafel zitten om te bekijken of dat mogelijk is. Het reuzenrad heeft ons evenement een enorme duw gegeven. De lokale acties en het rad versterken elkaar. Ook heel wat toeristen vinden zo'n ritje in het rad fantastisch, want dan krijgen ze een unieke blik op de stad. Een uitbreiding zien we zeker zitten. We kunnen meer straten betrekken en bekijken of er extra budget kan worden vrijgemaakt. Voor deze editie zijn we alvast tevreden. Ik ben fier op wat de handelaars en inwoners hier samen hebben neergezet in Ieper. Het mooie weer speelde natuurlijk ook in ons voordeel", besluit De Groote.

"Leven in de stad"

Ook de horeca en handelaars op en rond de Grote Markt blikken tevreden terug op de eerste editie. "We zijn nog maar ons tweede jaar open, maar we merken toch dat deze periode nu een pak beter was dan in ons eerste jaar. Er is leven en actie in de stad, dat kunnen we alleen maar toejuichen", zegt Jim Declerck van eethuis 't Appel op de Grote Markt. "Als je zoiets organiseert, heeft dat altijd een positieve invloed. Wij zijn tevreden." Het reuzenrad blijft nog tot het einde van de herfstvakantie op zijn plaats staan. "De verlichting en versiering nemen we deze week weg voor de herdenking van Wapenstilstand op 11 november. Na de herdenking is het tijd voor de kerstperiode in Ieper", geeft De Groote nog mee.

Vooral het reuzenrad op de Grote Markt bleek een schot in de roos. Maandag was het aanschuiven om een ritje te maken.
Eric Flamand Vooral het reuzenrad op de Grote Markt bleek een schot in de roos. Maandag was het aanschuiven om een ritje te maken.
Peter De Groote, voorzitter van het Centrummanagement.
Eric Flamand Peter De Groote, voorzitter van het Centrummanagement.