“Veldesdoorns zijn een gevaar en moeten verwijderd worden”: raadslid trekt van leer tegen zieke bomen

Volgens raadslid Deroo zijn veel bomen aan het Dikkebusvijverpad ziek en vormen ze een gevaar.
Henk Deleu Volgens raadslid Deroo zijn veel bomen aan het Dikkebusvijverpad ziek en vormen ze een gevaar.
Raadslid Stephaan Deroo (CD&V) trok op de gemeenteraad fel van leer over enkele bomen die schade zouden veroorzaken aan straten in Elverdinge. Ook aan het Dikkebusvijverpad zouden bomen gevaar opleveren. “Sterk overdreven”, reageert schepen Goudeseune (sp.a). “Waar nodig werden bomen gesnoeid en overhangende taken verwijderd.”

“Al meerdere keren hebben de bewoners van de Heidestraat in Elverdinge melding gemaakt van overlast en schade aan hun woning door de bomen op openbaar terrein”, zegt gemeenteraadslid Stephaan Deroo. “De wortels zouden hun tuin en huis schade toebrengen. Daarom vragen ze de bomen te vervangen door andere soorten met minder wortelontwikkeling. Ook in andere straten in de buurt is dat het geval.” Volgens het raadslid doet ook een petitie de ronde tegen de overlast en schade door de veldesdoorns en heeft die al veertig handtekeningen opgeleverd. Maar die petitie zou al enkele jaren oud zijn.

Snoeien

Volgens schepen Ives Goudeseune (sp.a) werden de bomen al gesnoeid. “Waar nodig werden de bomen opgekroond en werden overhangende takken verwijderd. Daarnaast werden de bomen, onder andere na meldingen van overmatige bladval en schaduwvorming, uitgelicht. Bladval is een jaarlijks fenomeen en daar kunnen we uiteraard niks aan doen. Daarom hebben we op verschillende plaatsen bladmanden geplaatst. Alleen in geval van effectieve schade, of indien duidelijke schade verwacht kan worden, overwegen we om bomen te rooien.”

Omdat ze ziek zijn, vormen de bomen een gevaar voor wandelaars en fietsers, meent het raadslid.
Henk Deleu Omdat ze ziek zijn, vormen de bomen een gevaar voor wandelaars en fietsers, meent het raadslid.

Deroo verwijst ook naar bomen langs het Dikkebusvijverpad. “Die zijn dringend aan vervanging toe, de helft is ziek en aan het afsterven. Hier komen veel wandelaars langs en niemand durft dit pad nog te betreden door afkrakende takken. Ik weet dat dit geen makkelijke oefening is, maar er moet dringend iets gebeuren.” Schepen Goudeseune spreekt dat tegen. “Er is van enige hoogdringendheid geen sprake en de bomen zullen gerooid worden als de noodzaak zich effectief voordoet.”

Databank

Deroo stelt voor een databank aan te leggen van alle bomen op openbaar terrein in Ieper. “Daarin kunnen alle specifieke kenmerken van de boom worden opgenomen. Dit kan in samenspraak met de technische dienst, zodat schade aan zowel privé als openbaar terrein kan voorkomen worden.”

“De bomen staan er al een tijdje, die databank moest er al lang zijn. Of dit nu nog kan, zal te merken zijn in de meerjarenplanning van de huidige meerderheid (de oppositie vormde vroeger de meerderheid, nvdr)”, merkte de schepen nog fijntjes op. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.