"Toone gaf uitstraling aan de Last Post"

EX-KLAROENBLAZER EN EREBURGER ANTOINE VERSCHOOT (91) OVERLEDEN

Antoine Verschoot met zijn klaroen aan zijn geliefde Menenpoort, waar hij zo vaak de Last Post heeft geblazen (inzet).
Henk Deleu Antoine Verschoot met zijn klaroen aan zijn geliefde Menenpoort, waar hij zo vaak de Last Post heeft geblazen (inzet).
De stad Ieper is een van haar boegbeelden kwijt. In het Jan Ypermanziekenhuis is gisterennamiddag ex-klaroenblazer en ereburger Antoine Verschoot (91) overleden. Hartproblemen, die hem tijdens de viering van de 30.000ste Last Post een eerste keer parten speelden, werden hem nu fataal. "Vorige week genoten we nog samen van een pint en nu is hij er niet meer", zeggen zijn collega-klaroenblazers aangeslagen.

61 jaar lang stond Antoine in weer en wind klaar voor de Last Post-ceremonies onder de Ieperse Menenpoort. In 1954 ging Antoine - Toone voor de vrienden - aan de slag als klaroenblazer en dat hield hij vol tot december 2015. Toen noopte zijn gezondheid hem ertoe om met pensioen te gaan. De viering van de 30.000ste Last Post in de zomer van 2015 had hij eerder al gemist door hartproblemen, die hem een tijdlang thuishielden.


Afgelopen zondag kreeg Antoine opnieuw last van zijn hart. Hij moest met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen, maar daar ging zijn toestand snel achteruit. "Sinds zondag verbleef hij op de afdeling intensieve zorgen", zegt zijn dochter Tine Verschoot, die ook gemeenteraadslid is. "Het was duidelijk dat hij het waarschijnlijk niet zou halen." Woensdag overleed Antoine, omringd door zijn familie met echtgenote Suzanne Lefevere, dochters Thérèse, Tine en Liesbeth en zijn zes kleinkinderen.


"Antoine was al 91, maar toch is dit een groot verlies", zegt klaroenblazer Rik Vandekerckhove. "We wisten dat dit moment er ooit zou komen, maar als het gebeurt, komt het toch hard aan. Vorige week dronken we nog samen een pint met de klaroenblazers en Antoine. We hadden toen het plan opgevat om hem komende vrijdag na de Last Post op te halen, zodat we nog eens konden napraten."


Dat uitstapje komt er dus niet meer. "We hebben heel wat mooie herinneringen aan Antoine", zegt Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association. "Hij heeft enorm veel betekend voor de Last Post. In zijn jarenlange engagement gaf hij de Last Post uitstraling en bracht hij heel wat kleur."

Antoine met zijn collega-klaroenblazers en een beeld van zichzelf met zijn klaroen, dat hij cadeau kreeg.
Eric Flamand Antoine met zijn collega-klaroenblazers en een beeld van zichzelf met zijn klaroen, dat hij cadeau kreeg.

Altijd goedgemutst

Ook zijn 'maatjes'- klaroenblazers zullen Antoine met een glimlach herinneren. "Want dat was Antoine ten voeten uit. Hij was altijd goedgemutst, ik heb hem waarschijnlijk nooit kwaad gezien", zegt Rik Vandekerckhove. "Hij zat ook nooit verlegen om een kwinkslag of een grap. Antoine kwam altijd zo graag onder de mensen. Daar genoot hij van, zowel in zijn job als medewerker van de mutualiteit, als gewoon thuis of in zijn vrijwillig engagement voor tal van verenigingen. Hij was lid van het zangkoor, hij schilderde, was bij de brandweer én deed de Last Post. Antoine was altijd joviaal, want uit sociaal contact haalde hij zijn vreugde. Dat maakte het de laatste tijd ook lastiger voor hem. Door het gesukkel met zijn gezondheid kon hij niet meer weg."

Eric Flamand

Tot ridder geslagen

Antoine zal uiteraard vooral worden onthouden voor zijn 61 jaar lang durende inzet onder de Ieperse Menenpoort. In zijn zestig jaar dienst ontmoette Antoine verschillende internationale grootheden, zoals Moeder Theresa, Paus Johannes Paulus en Queen Elizabeth. In tal van landen kreeg hij onderscheidingen. Zo werd hij in België benoemd tot ridder in de Orde van Leopold en ridder in de Kroonorde, en kreeg hij erkenning als Member of the British Empire van de Britten, een Medal of the Order of Australië én een nationaal certificaat van appreciatie uit Nieuw-Zeeland. Ook in zijn eigen stad bleef de erkenning niet uit. In mei 2016 werd hij de tiende ereburger van Ieper. Een verdiende erkenning, die er kwam op voorstel van tal van stadsgenoten en die Antoine samen met zijn vrouw Suzanne en de hele familie vierde. "Door zijn lange staat van dienst bij de Last Post, zijn toewijding en zijn sympathieke karakter werd 'Toone' vorig jaar voorgedragen als ereburger van de Vredesstad", legt burgemeester Durnez uit. "Hij was uitzonderlijk verdienstelijk voor de stad en haar uitstraling en daar blijven we hem dankbaar voor. We leven dan ook mee met de familie van 'Toone'."

Antoon, met zijn vrouw, zus en drie kinderen, tijdens het feest, waarbij hij tot ereburger van de stad Ieper werd uitgeroepen.
Eric Flamand Antoon, met zijn vrouw, zus en drie kinderen, tijdens het feest, waarbij hij tot ereburger van de stad Ieper werd uitgeroepen.
Antoine kreeg erkenning in binnen- en buitenland. Hier mocht hij een cadeau in ontvangst nemen van Herman Van Rompuy.
Eric Flamand Antoine kreeg erkenning in binnen- en buitenland. Hier mocht hij een cadeau in ontvangst nemen van Herman Van Rompuy.