"Sfeer maakt Geko Ypres Rally uniek"

RALLY VAN IEPER VIERT DIT WEEKEND HAAR VIJFTIGSTE EDITIE

Alain Penasse (rechts), samen met zijn rechterhand binnen de organisatie, André Bostyn, op de Grote Markt van Ieper.
Foto Eric Flamand Alain Penasse (rechts), samen met zijn rechterhand binnen de organisatie, André Bostyn, op de Grote Markt van Ieper.
De Geko Ypres Rally wordt de komende dagen voor de vijftigste keer georganiseerd in Ieper en omstreken. Tijdens die halve eeuw is de rally geëvolueerd tot een van de beste en veiligste in Europa. Rallymanager Alain Penasse en zijn Superstage staan in voor de organisatie en willen er zeker nog wat jaren bijdoen.

Het Ieperse rallyweekend is een vaste waarde in de stad, maar vijftig jaar geleden begon het behoorlijk kleinschalig. "Vroeger ging het om een vriendengroep die er samen op uittrok en onderling een wedstrijd organiseerde", zegt organisator Alain Penasse. "Die vond gewoon op de openbare weg plaats." Natuurlijk is er sindsdien behoorlijk wat veranderd. "Vooral onder de organisatie van Ieperling Frank Thevelin is de Geko Ypres Rally kunnen uitgroeien tot de internationale en populaire wedstrijd die ze nu is", aldus Penasse.

Vereffening

Toch zat toenmalig organisator Targa Florio in 2009 in bijzonder slechte papieren en moesten zij in vereffening gaan. "Op dat moment zaten wij met Superstage al mee in de organisatie en was ik al Rallyleider. Toen het nieuws bekend raakte, leek een overname van de Geko Ypres Rally, de Ypres Historic Rally en de Sprint over de Monteberg ons een logische keuze. De rally is een monument in de autosport en in de regio, daar moesten we mee verder gaan", zegt Penasse. Nu lokt de wedstrijd nog steeds rallypiloten uit heel Europa, en zelfs verder, om hier in onze regio drie dagen lang de plattelandswegen te verkennen. Dit gaat meestal gepaard met heel wat spektakel.


"We lokken inderdaad steeds vaker buitenlandse piloten naar onze regio voor de rally. Vooral de sfeer op de Grote Markt in Ieper is een troef. Alle omstandigheden kloppen: de zomer begint in een mooi middeleeuws kader en de terrasjes lopen gezellig vol. De inwoners en bezoekers van Ieper zijn altijd heel enthousiast, en dragen zeker bij tot de goede sfeer. Daarnaast vinden de buitenlandse gasten ons parcours natuurlijk ook uitdagend", meent Penasse.


De rally beperkt zich niet tot Ieper alleen. "De samenwerking met de verschillende steden en gemeenten waar de rally passeert, is heel goed. Vaak zijn zij zelfs vragende partij om onze organisatie op bezoek te krijgen. In Heuvelland betalen we voor het eerst een taks om over de Kemmelberg te passeren, maar een probleem is dat niet. We begrijpen dat de gemeentewerkers heel wat extra werk krijgen, dus we hebben alle begrip voor die beslissing. Al moet niet iedereen dat doen natuurlijk", lacht Penasse.


Toch zijn er ook mensen minder tevreden wanneer de top van de rallywereld naar Ieper afzakt. "Soms gebeurt het dat mensen speciaal een huisje op het platteland kochten voor de rust. Zij zijn bijzonder misnoegd als de rally voorbij komt", klinkt het. "Toch worden we meestal behoorlijk goed ontvangen. Op de nieuwe proef in Reninge hebben we bijvoorbeeld geen enkele klacht gekregen en is iedereen heel enthousiast."


Die positieve reacties zijn zeker ook te danken aan de organisatie. "We staan bekend als een veilige rally. Twee jaar geleden wonnen we daar zelfs een prijs mee. We vinden het dan ook heel belangrijk om de veiligheid voorop te blijven stellen. Wat de toekomst van de Geko Ypres Rally brengt, kunnen we natuurlijk niet voorspellen, maar wij gaan zeker nog door", besluit Penasse.