"Mooiste verjaardagscadeau ooit"

VADER LOST MET RESTAURATIE TRACTOR BELOFTE AAN OVERLEDEN ZOON IN

Frederik Deplaecie en zijn echtgenote Caroline op de gerestaureerde oldtimertractor met vlag voor hun overleden zoon Nicola.
LSI Frederik Deplaecie en zijn echtgenote Caroline op de gerestaureerde oldtimertractor met vlag voor hun overleden zoon Nicola.
Samen met enkele vrienden van zijn verongelukte zoon Nicola heeft Frederik Deplaecie uit Sint-Jan een oldtimertractor gerestaureerd. Afgelopen zaterdag, op de achttiende verjaardag van zijn zoon, was het karwei achter de rug.

BMX, quads en oldtimertractoren. Dat waren de grote passies van Nicola Deplaecie. Op 24 maart overleed de jongeman nadat hij bij het dwarsen van de Brugseweg vlakbij zijn woning werd opgeschept door een wagen. Op zijn begrafenis kwamen zijn drie grote passies prominent in beeld. Toen al had vader Frederik beloofd een oldtimertractor te restaureren ter nagedachtenis van Nicola. "Nog voor zijn dood hadden we al een Deutz D40 uit 1963 gekocht", vertellen ouders Frederik en Caroline. "Nicola en ik zouden die samen restaureren", zucht Frederik. "Jammer genoeg besliste het noodlot er anders over. Toch wou ik die restauratie voltooien, als herinnering aan 'de klein'."

Nicola Deplaecie was gek op zijn BMX.
AHK Nicola Deplaecie was gek op zijn BMX.

Gemis

"Dit weekend zou Nicola zijn achttiende verjaardag gevierd hebben. Ik ben er dan ook fier op dat de restauratie gelukt is. Een mooier verjaardagscadeau kon ik me niet inbeelden. Samen met enkele vrienden van ons en van Nicola heb ik het voor elkaar gekregen. We danken hen daarvoor en voor de vele steun die we al maanden hebben ontvangen. Het was best heftig. Tijdens de restauratie was Nicola nooit uit onze gedachten. Met het gemis en verdriet om Nicola staan we op en gaan we slapen. Zijn verjaardag dit weekend was een extra moeilijk moment. Maar de tractor is een mooie herinnering aan hem. Hij zal tijdens een ritje altijd bij ons zijn."


De oldtimertractor is naar Nicola vernoemd. Achteraan wappert een vlag met de foto van Nicola op de tractor. Vader Frederik was dit weekend ook te gast op Starpulling, een trekevenement voor tractoren op de baan tussen Elverdinge en Poperinge. Die werd voor de tweede keer georganiseerd ter nagedachtenis van Brian en Jasper, twee andere verkeersslachtoffers uit de regio. Met een andere tractor, maar met de vlag van Nicola.


Ook de vrienden van Nicola zijn hem nog niet vergeten. Aan het skatepark in Ieper, waar hij vaak met zijn BMX in de weer was, maakten ze een graffititekening. In het VTI van Ieper zal tijdens de opendeurdag op 5 juni ook een BMX-demonstratie gehouden worden.