"Je zou net met pensioen gaan. Het mocht niet zijn"

ZONEN EN DOCHTER EREN VERONGELUKTE GARAGEHOUDER STEFAAN VANMOERBEKE (59)

Achteraan in de volle Onze Lieve Vrouwkerk stonden ook heel wat aanwezigen recht.
Eric Flamand Achteraan in de volle Onze Lieve Vrouwkerk stonden ook heel wat aanwezigen recht.
"Je zou net met pensioen gaan, maar het mocht niet zijn." De drie kinderen van Stefaan Vanmoerbeke (59) brachten zaterdag een pakkende laatste groet aan hun vader. De bekende garagehouder en duivenliefhebber overleed bij een verkeersongeval.

Het verdriet bij de drie kinderen van Stefaan Vanmoerbeke was te groot om zelf het woord te nemen tijdens de begrafenisplechtigheid in een volle Onze Lieve Vrouwkerk in Brielen. Een emotionele tekst werd in hun naam voorgelezen. Ze noemden Stefaan hun 'gouden leraar, beste vriend en beste papa'.


"Wij waren een superteam", liet zoon Kris Vanmoerbeke (35) optekenen. "De Alfa Romeo was als een rode draad door je leven, al hield je je de laatste tijd meer bezig met oldtimers. We vulden elkaar perfect aan en je stond altijd klaar met raad toen ik je opvolgde in de garage." Zoon Carl (39) en dochter Greet (30) hadden het ook over Stefaans liefde voor de natuur en de dieren. "Je was altijd in de weer met je duiven. Waarom ben je nu al moeten gaan? Dit jaar zou je zestig worden en met pensioen gaan. Je zou meer tijd vrijmaken voor je duiven, maar ook om te gaan jagen. We moeten je veel te vroeg afgeven, we gaan je allemaal keihard missen."


Stefaan Vanmoerbeke reed vorige week zaterdag met zijn Fiat-bestelwagen van zijn woonplaats Brielen richting Elverdinge langs de Veurnseweg. In de tegenovergestelde richting reed het echtpaar Jacques Bollengier (79) en Yvette Vermeersch (80) uit Sint-Jan met een Audi. Een van hen week plots van het rijvak af en het kwam tot een frontale botsing. Stefaan overleefde de klap niet, het bejaarde koppel werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Hun toestand is intussen stabiel.


Het gezin Vanmoerbeke was in 1986 naar Brielen verhuisd, waar het de Alfa Romeo-garage langs de Veurnseweg overnam.

Het bidprentje van Stefaan Vanmoerbeke.
Eric Flamand Het bidprentje van Stefaan Vanmoerbeke.

Rally van Ieper

Ook Gaby Goudezeune, bekend in de rallywereld, was aanwezig tijdens de uitvaartplechtigheid. Stefaan bestuurde immers twintig jaar lang de 'safety car' van de Rally in Ieper. De man was als duivenmelker ook een bekend figuur in die middens. Jarenlang was hij voorzitter van De Vredesduif in Wulvergem, en de laatste jaren ook actief lid van De Vriendenkring in Ieper. In 2014 was Stefaan ook de drijvende kracht achter het lossen van 22.000 Engelse en Schotse duiven in het kader van de herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Zelf behaalde hij ook mooie, internationale resultaten, vooral op de fond op Pau, Cahors en Dax.


Na de uitvaartdienst werd de lijkkist uit de kerk naar buiten gedragen onder begeleiding van een doedelzakspeler.