"Je vuur en je warmte houden we in leven"

DRIEHONDERD MENSEN IN FAKKELTOCHT OM JORN BERTIER (20) TE HERDENKEN

Op de plaats van het ongeval in de Armentierseweg legden de familie en vrienden van Jorn Bertier bloemen neer.
Eric Flamand Op de plaats van het ongeval in de Armentierseweg legden de familie en vrienden van Jorn Bertier bloemen neer.
Zo'n driehonderd mensen namen dinsdagavond in Voormezele deel aan een fakkeltocht ter nagedachtenis van Jorn Bertier (20) uit Wijtschate. Het plotse overlijden van de speler van Gold Star Voormezele was toen precies een jaar geleden. Op de plaats van de fatale klap tegen een boom langs de Armentierseweg (N365) was er een aangrijpend herdenkingsmoment.

Jorn was amper twintig jaar toen hij om het leven kwam op weg naar een zaalvoetbalwedstrijd in Ieper. Die maandagavond hing er wat mist. Even voorbij de grens Wijtschate-Voormezele ging het mis en verloor Jorn de controle over het stuur van zijn Renault Clio. Aan de overkant belandde hij tegen een boom. Hulp kon helaas niet meer baten.

Tijdens de minuut stilte hielden de spelers elkaar vast. Zijn team Gold Star Voormezele droeg T-shirts met daarop zijn foto.
Eric Flamand Tijdens de minuut stilte hielden de spelers elkaar vast. Zijn team Gold Star Voormezele droeg T-shirts met daarop zijn foto.

Verbondenheid

Onder begeleiding van de politie vertrok dinsdag een grote groep mensen aan het terrein van GS Voormezele. Op kop liepen Frank Bertier (43) en Heidi Delporte (44), de ouders van Jorn. Naast hen liepen trainer Pedro Nolf en zijn echtgenote. Het was onderweg bijzonder stil. De herdenking op de plaats van het drama stond vooral in het teken van vuur en verbondenheid. "Elke keer wanneer we hier voorbijkomen, voelen we ons verbonden met Jorn", aldus pastoor Miguel Dehondt. "Jorn was een jongeman vol vuur, dat heel onverwachts is uitgedoofd. We willen het vuur levendig houden. Daarom die fakkels. Het vuur van en voor Jorn. Met onze onmacht, onze vragen. Waarom moest dit je overkomen, Jorn? We zullen het vurig enthousiasme dat je uitstraalde en de warmte en genegenheid die van je uitging, niet vergeten."

Voor de match kregen de ouders van Jorn een nieuw truitje met het nummer van hun zoon, waarna een minuut stilte werd gehouden.
Eric Flamand Voor de match kregen de ouders van Jorn een nieuw truitje met het nummer van hun zoon, waarna een minuut stilte werd gehouden.

Stilte in huis

Op de grond stonden drie kaarsen in een terracotta schaal. Deze werden aangestoken met fakkels. "We willen het vuur brandend houden met Jorn voor ogen", aldus pastoor Dehondt. "Het maakt ons allemaal zo stil en verbonden.


Vrienden legden mooie bloemen neer op de plaats van het ongeval. Er volgde een spontaan applaus. "Zo'n herdenkingsmoment en vooral die grote opkomst doen absoluut deugd", aldus opa Frans Delporte. "Maar hoe hard het ook is, Jorn komt hiermee niet terug." Opa Frans en zijn echtgenote wonen in de doodlopende Oude Mesenseweg, vlakbij de plaats van het ongeval. "Ik was thuis en hoorde de klap", zegt opa Frans, die een roos meenam. "Ons leven is helemaal veranderd. Het is nu stil in huis. Niet te begrijpen."

Jorn Bertier (20).
Eric Flamand Jorn Bertier (20).

T-shirt voor ouders

Spelers van de beloften en het eerste elftal van Gold Star Voormezele herdachten hun vriend Jorn op een bijzondere en emotionele manier. Er was dinsdagavond een korte voetbalwedstrijd tussen GS Voormezele en ex-ploegmaats van Jorn. Voor de start van die match werd aan zijn ouders een nieuw wedstrijdshirt met het nummer 10 van Jorn overhandigd op het moment dat Sporting Anderlecht op Paris Saint-Germain speelde. Jorn was een grote supporter van paars-wit.