"Ik had wat meer erkentelijkheid verwacht"

JEF VERSCHOORE HAALT CD&V-LIJST NIET EN VERLAAT POLITIEK

Schepen Jef Verschoore aan zijn bureau.
Foto Eric Flamand Schepen Jef Verschoore aan zijn bureau.
Jef Verschoore (65), schepen voor CD&V, neemt afscheid van de politiek en doet dat met gemengde gevoelens. Blij met wat hij in al die jaren kon realiseren, ontgoocheld omdat er geen plaats meer is voor hem. "Ik had wel wat meer erkentelijkheid verwacht."

Verschoore begon zijn politieke carrière op 16-jarige leeftijd. Hij maakte de omgekeerde beweging: van nationale naar gemeentepolitiek. "Ik arriveerde in het nationaal bestuur van de CD&V-jongeren, onder Eric Van Rompuy en Johan Van Hecke. Ik ben daarna lid geworden van het nationaal bureau van de CVP-jongeren. Op een bepaald moment moest er vanuit de jongeren iemand worden afgevaardigd naar het nationaal bureau. Daar kwam ik terecht tussen alle coryfeeën van de partij, zoals Wilfried Martens en Leo Tindemans. Ik ben daar vijf jaar lid gebleven en het was een grote leerschool voor mij."

Tevreden echtgenote

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 werd Jef Verschoore gevraagd om op de lijst te staan. "Iets waarvoor ik aanvankelijk niet stond om te springen."


Tot zijn eigen verbazing werd hij verkozen. "In 1994 kreeg ik zo'n 1.000 stemmen achter mijn naam. Op een bepaald moment vroeg ik toenmalig burgemeester Paul Breyne om schepen te worden. Hoewel ik in de ACW-hoek zat, werd ik vanuit onze middenstandsfractie als schepen van Middenstand voorgesteld. Sindsdien ben ik altijd schepen gebleven. Ik stond er altijd op om andere bevoegdheden te krijgen, omdat ik met zoveel mogelijk facetten van het stadsbestuur wou kennismaken."


Verschoore werd een bekend figuur in Ieper. "Ik heb er altijd voor gekozen om veel aanwezig te zijn wanneer ik werd gevraagd. Tussen de mensen hoor je wat er leeft. Daarnaast zorgde ik ervoor dat ik goed op de hoogte was van mijn dossiers. Zodat ik in het schepencollege wist waarover ik praatte."


De schepen vind het jammer dat er voor hem geen plaats meer is op de CD&V-lijst. "Of ik nog verder hadden willen doen? Ja en neen. Het kriebelt soms om te tonen dat ik het nog kan. Maar al bij al denk ik dat het een wijze beslissing is om te stoppen. Mijn echtgenote is in ieder geval tevreden. Ik heb veel voor de partij gedaan, heb veel stemmen aangebracht. Ik had wel wat meer erkentelijkheid verwacht, maar niets aan te doen." Waar het volgens Verschoore dan tussen CD&V en hemzelf fout is gelopen, heeft hij naar eigen zeggen raden naar. Hoewel.

Rancune

"Ik heb een vermoeden dat er rancune is over iets wat zich twaalf jaar geleden heeft voorgedaan. Toen was er na de gemeenteraadsverkiezingen discussie over het al dan niet samen regeren met de socialisten, terwijl wij meer dan de helft van de stemmen hadden binnengehaald. Ik was daar bijzonder misnoegd over en heb dat dan ook verbaal duidelijk gemaakt. Onder druk van de publieke opinie is men daar toen op teruggekeerd. We zijn toen alleen in zee gegaan." Jef Verschoore wil nu vooral rust nemen.


"Iedereen zegt dat ik in een zwart gat zal vallen. Het is heel druk geweest, vooral de provincie (Verschoore is ook provincieraadslid, red.) heb ik wat onderschat. Ik wil de zaken wat op mij laten afkomen. De eerste drie maanden zal ik het huis van mijn ouders opruimen. Dat staat er al twee jaar hetzelfde bij. Daarna zou ik graag nog een beetje reizen. Naar verre bestemmingen, waarvoor we nooit geen tijd meer hadden. Ik heb 30 jaar in de gemeentepolitiek meegedraaid. Het was een mooie tijd, maar ik heb ook altijd met het besef geleefd dat er leven is na de politiek."