"Historisch moment samen beleven"

WIM OPBROUCK BRENGT 30.000STE LAST POST LIVE NAAR 157 BRANDWEERKAZERNES

De klaroenblazers blazen nog elke dag om 20 uur stipt de Last Post onder de Menenpoort. Op 9 juli zal dat voor de 30.000ste keer zijn.
Eric Flamand De klaroenblazers blazen nog elke dag om 20 uur stipt de Last Post onder de Menenpoort. Op 9 juli zal dat voor de 30.000ste keer zijn.
"Iemand moet toch eens al die mensen bedanken die zich elke dag inzetten om de gesneuvelden te herdenken", vindt acteur Wim Opbrouck. Hij kwam met het idee voor een Ode aan de Ode op de proppen voor de 30.000ste Last Post. Op 9 juli zullen zeker 157 brandweerkazernes wereldwijd de ceremonie live volgen.

Zo'n twee jaar geleden kreeg Wim Opbrouck de vraag of hij met Gone West de ceremonie rond de 30.000ste Last Post op donderdag 9 juli in goede banen wou leiden. "Ik vind het een enorm mooie ceremonie en uniek in de geschiedenis van de mens en moest dus niet lang twijfelen", zegt Opbrouck. "Hoe alles even stil staat tijdens de ceremonie, geen verkeer, geen lawaai, geen applaus. Een groot spektakel was dan ook niet aan de orde geweest, dus kiezen we voor sereen en eenvoudig."

Benoit Mottrie, van de Last Post Association en Wim Opbrouck.
Eric Flamand Benoit Mottrie, van de Last Post Association en Wim Opbrouck.

Groot scherm

In - tot nu toe - 157 brandweerkazernes in binnen- en buitenland zullen mensen samen komen om de dagelijkse ceremonie om 20 uur in Ieper te volgen. "Samen naar iets kijken is zo simpel, maar het is ook tekenend voor alle belangrijke historische momenten zoals het WK of de maanlanding. Die bekijken de mensen het liefst samen op een scherm. Ik hoop dat dit ook zo'n moment kan zijn. De klaroeners zijn brandweerlui en dus hebben we brandweermannen overal ter wereld opgeroepen de deuren van de kazerne even open te zetten voor het publiek", legt de Harelbekenaar uit.


Onder de Menenpoort komt er een ceremonie zoals die elke dag plaatsvindt, al vormen de twee grote schermen onder de poort een belangrijke uitzondering. "Via deze schermen zal verbinding gemaakt worden met tal van plaatsen over de hele wereld, waar de herdenking wordt meegevolgd. Af en toe zullen deze locaties ook een bijdrage leveren aan de ceremonie. Zo wordt in Duitsland en Frankrijk een krans neergelegd, een Brit zal in Londen het verhaal van een van de soldaten vertellen en in Ottawa in Canada zal een familielid van John McCrae zijn gedicht 'In Flanders Fields' voordragen", vult Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, aan.

Minuut stilte

Na de Last Post volgt ook een minuut stilte, een moment waar intendant Wim Opbrouck enorm naar uitkijkt. "Het geluid van een klaroen gaat door merg en been, maar een minuut stilte raakt me altijd nog meer. Alles valt even stil en iedereen neemt even de tijd om na te denken. Bij de busramp in Sierre werd dit ook gedaan en ik was net op het stationsplein in Gent waar het muisstil was. Zo'n momenten geven me hoop. Dat mensen in woelige tijden waar alles vooruit moet gaan, hier nog tijd voor maken is een goed teken, een belangrijk signaal en de mooiste vorm van protest."


De komende weken wordt alles in het werk gesteld om nog zo veel mogelijk kazernes in de wereld op de kar te krijgen. "Het is niet makkelijk geweest om bijvoorbeeld in Duitsland voorstanders te vinden, maar de laatste weken is alles wel op kruissnelheid geraakt en krijgen we elke dag nog heel wat reacties", zegt Opbrouck. "Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe beter natuurlijk. Het is een simpel idee, maar de uitvoering is helemaal niet evident. Ik ga dus nog enkele spannende weken tegemoet."


Canvas zal de hele ceremonie live uitzenden en de beelden de wijde wereld insturen.