"Gestrooid of niet: rijd voorzichtig"

STADSBESTUUR EN AWV WAARSCHUWEN BESTUURDERS NA EERSTE WINTERPRIK

Agentschap Wegen & Verkeer en de stad waarschuwen: "Overal strooien is onmogelijk: pas dus je rijstijl aan."
Henk Deleu Agentschap Wegen & Verkeer en de stad waarschuwen: "Overal strooien is onmogelijk: pas dus je rijstijl aan."
Net zoals elders kreeg ook het zuiden van West-Vlaanderen donderdagavond en gisterenochtend de eerste sneeuw te verwerken. Bij ons was dat vooral het geval in onder meer Zonnebeke, Wervik en Dadizele. Ieper bleef gespaard, maar ook daar stelt het stadsbestuur het strooiplan in werking.

Als het sneeuwt of vriest zet de stad Ieper middelen, materiaal en personeel in om de wegen sneeuwvrij en verkeersveilig te maken. "Dat kan natuurlijk niet in alle straten tegelijkertijd. We geven prioriteit aan drukke invalswegen, scholen, het ziekenhuis en de brandweer", klinkt het bij de stad. Het strooien van straten gebeurt in Ieper volgens een vastgelegd strooiplan, met daarin ook aandacht voor de belangrijkste fietspaden en wandelpaden. "Er starten altijd meteen vier strooiwagens, binnen de drie uren is het volledige traject gestrooid", aldus het stadsbestuur. "Dat betekent dat behalve bij heel extreme weersomstandigheden de routes vrij snel weer begaanbaar zijn. In de meest gunstige omstandigheden zijn de wegen ijsvrij en sneeuwvrij binnen twee à drie uur na het strooien." De technische diensten maken ook de voetpaden bij de openbare gebouwen sneeuwvrij. Volgens het politiereglement zijn bewoners, winkeliers en bedrijven wel verplicht om zelf het voetpad voor de eigen woning sneeuwvrij en ijsvrij te houden.


De gewestwegen worden dan weer aangepakt door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). "Overal strooien is onmogelijk. We proberen er wel voor te zorgen dat de afstand van iemands huis naar een gestrooide weg niet langer is dan anderhalve kilometer. Op niet-gestrooide wegen moet je je rijgedrag aanpassen."


De eerste sneeuwval zorgde gisterenochtend in ieder geval voor enkele mooie plaatjes.

Niet alleen gladde wegen, maar ook prachtige plaatjes, hier zie je het Black Watch Monument bij het Polygoonbos.
Henk Deleu Niet alleen gladde wegen, maar ook prachtige plaatjes, hier zie je het Black Watch Monument bij het Polygoonbos.