’Elf eeuwen Ieper’ vertelt verhaal van Ieper in zijn landelijke omgeving

Lieven Stubbe met zijn nieuw boek
Henk Deleu Lieven Stubbe met zijn nieuw boek
Lieven Stubbe, diensthoofd Milieueducatie en Landschapszorg van de stad Ieper, heeft een boek geschreven over de geschiedenis van Ieper. “Het lijvig werk brengt niet alleen het historisch verhaal van de stad, maar ook hoe Ieper verbonden blijft aan haar landschappelijke omgeving.” 

De stad Ieper publiceerde in 2007 de brochure ‘Gids voor Kids, de geschiedenis van Ieper en haar vesting’. De brochure vertelt de geschiedenis van de stad voor de schoolgaande jeugd. “Het bleek al snel dat de gids een leemte opvulde”, zegt Lieven Stubbe, die de gids schreef. “De geschiedenis van Ieper werd nog nooit in zijn totaliteit gepubliceerd in een vlot leesbare uitgave. De oplage van 2.500 exemplaren was na enkele jaren uitgeput. Het boek  bereikte  een ruim publiek, jong en oud.” Na de positieve ervaring met de ‘Gids voor Kids’, ging de auteur op zoek  naar meer informatie. “De vele archeologische onderzoeken en studies van de voorbij 30 jaar binnen Ieper, verschillende wetenschappelijke bijdragen, maar ook eindwerken van laatstejaarstudenten, klassieke standaardwerken en de vele lokale publicaties boden nieuwe inzichten. Met dit nieuw materiaal, gingen we aan de slag.”

Het nieuw boek ‘Elf Eeuwen Ieper’ beschrijft hoe de stad Ieper is ontstaan langs een rivier. In een korte tijd groeide de nederzetting uit tot een stad van formaat. “Het is aannemelijk dat Ieper  rond de 9de eeuw ontstond  als wooncentrum uit een Frankische nederzetting, de Villa Yprensis. Maar we moeten eerlijk zijn, we hebben tot nu nog geen enkel feitelijk bewijs gevonden van die villa. Het is wel zeker dat in de omgeving van Ieper al heel vroeg mensen woonden. Dat tonen de vele archeologische vondsten aan van Keltische oorsprong op de Kemmelberg en van Gallo-Romeinse origine tussen Boezinge en Ieper”, klinkt het. “Historici zijn het er dan ook over eens dat Ieper tussen de 11de en de 13de eeuw uitroeide tot een van de rijkste en machtigste steden in West-Europa.” Daarna ging het echter bergaf met de stad. Ieper veranderde door epidemieën en conflicten in een verarmde provinciestad. In de 16de eeuw kwam daar verandering in. “In 1599 promoveerde Ieper zelfs tot nieuwe bisschopstad. De middeleeuws grandeur was echter voorbij. Het Westhoekstad werd een militair bastion, tussen haar vestingsmuren. De Eerste Wereldoorlog veegde Ieper zelfs volledig van de kaart.

Het boek vertelt hoe de Ieperlingen altijd wisten te herstellen van de vele dramatische gebeurtenissen. “Essentieel is hoe stevig onze stad, als centrum van de Westhoek, verbonden blijft met haar landschappelijke omgeving en haar hedendaagse geschiedenis van meer dan elf eeuwen. Het werk spreekt ook over de hedendaagse tijd, zelfs tot na de warme zomer van vorig jaar. Ondanks alle ellende heeft de stad zich blijven ontwikkelen tot een welvarende centrumstad op mensenmaat.”

De auteur is tevreden met zijn werk. “Ik heb natuurlijk hulp gekregen, want ik ben geen historicus. Ik ben echter blij met het resultaat. “  Lieven Stubbe is graficus van opleiding en deed zijn burgerdienst in het  Landschapscentrum Heuvelland,  de voorloper van de huidige Regionale Landschappen.  In 1987 kwam de man in dienst van de stad Ieper.  Stubbe heeft twee grote interesses: landschap en natuur en geschiedenis en heemkunde. Hij publiceerde brochures  en wandelroutes rond het thema landschap en geschiedenis. Hij werkte mee aan verschillende uitgaven, onder meer in samenwerking met het In Flanders Fields Museum.  In 2016 verscheen het boek ‘Van Tragedie tot Trekpleister, het Verhaal van de Oude Vaart’ uitgegeven door de provincie West-Vlaanderen.

Het nieuwe boek telt 456 bladzijden, met ruim 500 illustraties en harde kaft. De uitgave kost 30 euro en is onder andere te koop in de museumshop van de lakenhallen en in de onthaalbalie van het Auriscentrum.




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Debakker Dirk

    Heb het boek zopas gekocht, prachtig boek en vele illustraties ! Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Ieperse geschiedenis !