"Drinkt deken Chateauneuf du Pape misschien?"

1.500 euro/jaar voor miswijn doet de wenkbrauwen fronsen

Gemeenteraadslid Philip Bolle (sp.a) vroeg zich op de gemeenteraad af of de deken van Ieper een wijnkelder gaat aanleggen. Uit de budgetten van de kerkfabrieken blijkt namelijk dat er voor volgend jaar 1.500 euro wordt voorzien voor de aankoop van miswijn bij de kerkfabriek Sint-Maarten en Sint-Niklaas. "Maar dat wil niet zeggen dat we zoveel geld uitgeven aan wijn", aldus schepen Dieter Deltour (CD&V).

Oppositieraadslid Philip Bolle merkte het hoge bedrag voor de wijn op en wierp dat op tafel. "Bij de exploitatieuitgaven lees ik dat er in 2016 voor de aankoop van miswijn 116 euro werd uitgegeven", klinkt het. "Voor 2017 staat er 800 euro gebudgetteerd en voor 2018 stijgt het naar het astronomische bedrag van 1.500 euro. Zal de deken investeren een wijnkelder misschien? Of drinkt hij nu Chateauneuf du Pape? Je koopt immers als een leuk wijntje voor 6 euro per fles en 1.500 euro voor miswijn, dat zijn dan 250 flessen."


"Elke kerkfabriek heeft elk jaar een budget voor de zogenaamde 'verbruiksgoederen eredienst'", reageert schepen Dieter Deltour. "De kerkfabriek Sint-Maarten en Sint-Niklaas schat dat elk jaar op ongeveer 5.000 euro. Dat zijn vooropgestelde cijfers, wat niet wil zeggen dat dat bedrag effectief wordt uitgegeven." Voor de wijn wordt jaarlijks ongeveer 150 euro gespendeerd. "In het budget voor volgend jaar staat nu inderdaad 1.500 euro voor de wijn, maar het gaat niet om een verhoging, maar om een verschuiving. Er is voor de wijn meer ingeschreven, terwijl er voor een andere post minder werd ingeschreven. Het gaat om een begrotingstechnische zaak." De schepen wijst erop dat geld dat niet wordt uitgegeven, terugvloeit naar de stad.