"Dat hij zich nadien niet heeft aangegeven, dát snap ik niet"

EIGENAAR AUTO DIE KYRIAN (17) OMVER REED OPGEPAKT IN KOMEN

De linkerkant van Kyrians gezicht zit vol schrammen, zijn linkeroog is volledig dicht. Aan zijn rechterbeen heeft hij nog schaafwonden.
Henk Deleu De linkerkant van Kyrians gezicht zit vol schrammen, zijn linkeroog is volledig dicht. Aan zijn rechterbeen heeft hij nog schaafwonden.
Kyrian Seynaeve, de 17-jarige jongen uit Wijtschate die woensdagnamiddag omver gereden werd op zijn koersfiets in Dikkebus, herstelt sinds woensdagavond thuis. Gisteravond vond de politie de auto en de eigenaar ervan terug in Komen. "Ik ben enorm opgelucht, hopelijk bekent hij ook", zegt Kyrian.

De linkerkant van Kyrian zijn gezicht zit vol schrammen, zijn linkeroog is volledig dicht. Ook aan zijn rechterbeen herinneren schaafwonden de jongeman aan zijn zwaar ongeval. "De pijn valt eigenlijk best nog mee, maar wellicht heeft dat ook met de pijnstillers te maken", steekt Kyrian van wal. hij is thuis in de zetel nog aan het bekomen. "Gelukkig vallen de verwondingen mee, maar het had zoveel erger kunnen zijn. Sinds kort heb ik de fietsmicrobe te pakken en drie weken geleden had ik die koersfiets voor 1.200 euro overgekocht van mijn neef."

In de bocht aan het kruispunt van de Hallebaststraat met de Oude Bellestraat in Dikkebus werd Kyrian met zijn fiets opgeschept door een donkere Peugeot.
Alexander Haezebrouck In de bocht aan het kruispunt van de Hallebaststraat met de Oude Bellestraat in Dikkebus werd Kyrian met zijn fiets opgeschept door een donkere Peugeot.

Vijftigjarige Fransman

Kyrian was onderweg naar zijn grootmoeder in Watou toen het na zo'n tien minuten in de bocht aan het kruispunt van de Hallebaststraat met de Oude Bellestraat in Dikkebus mis ging.


"Ik zag die donkere Peugeot aankomen en dus reed ik aan de rechterkant van de weg om die bocht naar links te nemen. Maar die Peugeot nam ook de binnenkant van de bocht en schepte mij op. Van het moment zelf herinner ik mij niets meer, maar ik kwam terecht in de grasberm langs de weg. Vrijwel meteen kon ik weer rechtstaan. Ik zag de auto in de verte doorrijden. De politie vond gisteravond de Peugeot met gebarsten voorruit terug in Komen en kon kort daarna ook de eigenaar, een vijftigjarige Fransman, arresteren.


Volgens het parket is het nog niet zeker dat die persoon ook achter het stuur zat. "Ik hoop toch echt dat ze hem nu hebben", vertelt een opgeluchte Kyrian. "En als hij het is, dan hoop ik ook dat hij bekent. Ik weet hoe ik eruitzie, maar ik zou ook graag eens zien wat de impact op die auto is."

Veel geluk gehad

Kyrian beseft dat hij enorm veel geluk heeft gehad.


"Ik ben duidelijk met mijn gezicht tegen zijn voorruit of tegen de grond terechtgekomen, anders was mijn gezicht niet zo toegetakeld. Blijkbaar was er ook een hele brok uit mijn helm, wellicht heeft dat mijn val gebroken. Zonder helm zou ik er veel erger aan toe zijn geweest, dat ben ik zeker."


Even werd gevreesd voor het leven van Kyrian, maar na enkele onderzoeken en scans mocht de jongeman woensdagavond om 20 uur al terug naar huis. De jongen begrijpt nog steeds niet waarom de bestuurder niet is gestopt.


"Dat je in eerste instantie wegvlucht in paniek, daar kan ik enigszins nog inkomen. Maar dat je nadien niet terugkeert of jezelf niet gaat aangeven bij de politie, dat kan er bij mij totaal niet in."


Kyrian zal dit weekend geen leiding kunnen geven tijdens de activiteit van Chiro Kameleon dit weekend, maar kan maandag wel al terug naar school.