"17e-eeuws klasje was het leukste"

ONDERWIJSMUSEUM ONTVANGT LAATSTE BEZOEKERS VOOR SLUITING

Het Onderwijsmuseum, in de voormalige Sint-Niklaaskerk, sloot op 31 december de deuren. Een deel van de collectie zal vanaf zomer 2018 opgenomen worden in het nieuwe Yper Museum in de Lakenhalle.

Op de laatste dag van het jaar sloot het Onderwijsmuseum definitief de deuren in de ontwijde Sint-Niklaaskerk in Ieper. Het Onderwijsmuseum schetst de geschiedenis van het onderwijs in Vlaanderen van de middeleeuwen tot vandaag. Alle bestaande stedelijke musea verhuizen in 2018 naar het Yper Museum in de Lakenhallen. Het onderwijsmuseum is het eerste dat dicht gaat. "Het is nooit plezant als er iets moet sluiten", aldus Jef Verschoore, schepen van Musea. "Het stond in de sterren geschreven dat de tijd zou komen. De musea liggen verspreid en dit gaan we nu centraliseren." De topstukken van de collectie krijgen een plaats in het nieuwe stadsmuseum.

Sociaal contact

"Ik zal het niet missen", zegt Gwendy Tanghe. Ze werkte 17 jaar in het Onderwijsmuseum, maar ze ziet de toekomst positief tegemoet. "Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat het tijd is voor iets nieuws. Het leukste aan de job vond ik de groepen die langskwamen en natuurlijk het sociale contact. Ik heb veel verhalen gehoord van bezoekers, soms ook heel persoonlijke verhalen." Een viertal jaar werkte Gwendy in het museum toen het nog in de Lakkenhalle gevestigd was. Nu wordt er opnieuw verhuisd naar de Lakenhalle. "Alle musea centraliseren tot één locatie is volgens mij een goed idee." Het valt haar op dat de laatste dagen opvallend veel Ieperlingen langskomen. "Eigenaardig hoe ze wachten tot het laatste moment om het museum te bezoeken."

Het gezin Van Tassel - Somers uit Gent was op weekend in Ieper en kwamen op de laatste dag nog een kijkje nemen. "Gisteren hoorden we dat het zou sluiten, maar we wilden toch zeker eens een kijkje nemen." De kinderen Miro en Estra vonden de klasinrichtingen het leukste aan het museum. "Het concept is misschien wel wat verouderd. Het valt ook op dat er vroeger enorm veel regels werden opgesteld en dat het strenger was dan nu."

De verkoopprocedure van de Sint-Niklaaskerk is nog altijd lopende. Vanaf volgende week wordt het museum leeggehaald. "Alle stukken worden geïnventariseerd en gestockeerd in samenwerking met het Kenniscentrum", aldus schepen Jef Verschoore. "Het is voorlopig nog te vroeg om te zeggen welke stukken meegaan naar het Yper Museum. Een deel van de collectie wordt teruggeven aan de privé-eigenaars. De collectiestukken die niet met Ieper of de Eerste Wereldoorlog te maken hebben worden geschonken aan educatieve instellingen. De rest zal worden bewaard in het depot of zal deel uitmaken van de blijvende en wisselende tentoonstellingen in het nieuwe stadsmuseum." Het museum Belle Godshuis en het Stedelijk Museum in Ieper sluiten eind 2017 definitief de deuren. Het Yper Museum opent in de zomer van 2018.

Miro en Estra Van Tassel en hun ouders waren de laatste bezoekers van het onderwijsmuseum.
Eric Flamand Miro en Estra Van Tassel en hun ouders waren de laatste bezoekers van het onderwijsmuseum.
De affiche is aangebracht: de deur gaat nu definitief dicht. Gwendy Tanghe heeft er 17 jaar gewerkt.
Eric Flamand De affiche is aangebracht: de deur gaat nu definitief dicht. Gwendy Tanghe heeft er 17 jaar gewerkt.