Kiekje met de korenslang

KINDJES VERKOPEN FOTO'S VOOR SOS REPTIEL

Cas Degryse (8) poseert met de korenslang voor de lens van fotografe Inge De Meyer.
Foto Proot Cas Degryse (8) poseert met de korenslang voor de lens van fotografe Inge De Meyer.
De kindjes van De Kastaar, De Kapoen en De Kornuit hebben afgelopen week geposeerd met een hagedis, een vijverslang en een heuse korenslang. "Maar geen paniek, het zijn tamme beestjes", lacht Lesley van Luchem die een oogje in het zeil heeft gehouden. De foto's worden verkocht en de opbrengst gaat naar SOS Reptiel in Houtave.

Music for Life, de jaarlijkse actie van Studio Brussel, kent elk jaar wel een dozijn pannenkoekenbakken, snoepverkopen of glühweinstandjes voor het goede doel. Maar de buitenschoolse kinderopvangen De Kastaar, De Kapoen en De Kornuit uit de drie Ichtegemse deelgemeenten pakken uit met een opvallende actie. Een fotoshoot waarbij de kinderen poseren met reptielen. Niet alleen kiekjes met een hagedis of baardagaam, maar ook met een heuse slang.


Lesley Van Luchem, een van de opvangmedewerkers, is al twee jaar vrijwilliger bij het centrum SOS Reptiel, waar verwaarloosde of ontsnapte reptielen worden opgevangen. Ze heeft ervaring in demonstraties met de slang. "Het gaat hier om een korenslang, de fraaiste en meest tamme slang die er bestaat", vertelt collega Maaike Van de Geuchte, zelf baasje van een baardagaam. "De slang doet helemaal niks. We hebben de ouders persoonlijk op de hoogte gebracht. Bovendien is onze collega Lesley er altijd bij en houdt ze nadrukkelijk een oogje in het zeil. De kindjes mogen op het moment zelf beslissen of ze deelnemen en al dan niet met de slang poseren." Mario Goes van SOS Reptiel benadrukt dat alles veilig is. "De korenslang is volstrekt ongevaarlijk. En het gaat om een fotoshoot, niet om een circusact."

Kos

Onbevreesd

In de drie opvangcentra van Bekegem, Ichtegem en Eernegem werden er van woensdag tot vrijdag fotoshoots gehouden. De kinderen vonden het fantastisch. "Ik was eerst een beetje bang, maar ik heb dan toch besloten om met de slang te poseren", vertelt Cas Degryse (8). Ook vriendje Bas (9) ging onbevreesd op de foto. Inge De Meyer was de fotografe van dienst. De ouders kunnen die foto's volgende week vrijdag kopen tijdens een winterbar in de Kastaar en de Kornuit. Er zal ook een terrarium staan, waar iedereen de dieren nog eens kan bekijken.

25 graden

De opbrengst van de actie gaat via Studio Brussel naar SOS Reptiel, dat sinds 2010 bestaat en al twee jaar een eigen centrum heeft in Houtave. "We werken met 52 vrijwilligers, waarvan een derde verzorging biedt in ons centrum. De rest helpt mee benefieten organiseren. Die zijn hard nodig. We moeten elke maand een hoge energiefactuur betalen omdat de temperatuur in ons centrum permanent 25 graden moet bedragen", besluit Mario Goes. Het Music For Life-initiatief moet de vzw dus een duwtje in de rug geven.