Coalitie WIT en Liberaal 2018 is een feit

Lieven Cobbaert en Jan Bekaert worden om de beurt burgemeester en eerste schepen.
Benny Proot Lieven Cobbaert en Jan Bekaert worden om de beurt burgemeester en eerste schepen.
Zoals al werd vermoed, vormen WIT en Liberaal 2018 een coalitie waardoor de CD&V van burgemeester Karl Bonny (CD&V) uit de boot valt.

Na lange onderhandelingen sloten WIT en Liberaal 2018 een akkoord, zonder Sp.a zoals eerst werd vermoed. "Hiermee geven we gehoor aan de vraag van de kiezer naar verandering", zeggen Lieven Cobbaert (Liberaal 2018) en Jan Bekaert (WIT). Beide partijen behalen met zeven zetels elk een extra zitje. "We hebben afgesproken om de mandaten evenredig te verdelen, om zo tegemoet te komen aan de wensen van de kiezers uit Bekegem, Eernegem en Ichtegem. Jan Bekaert neemt de eerste drie jaar het ambt van burgemeester op. Lieven Cobbaert wordt dan eerste schepen. Daarna keren de rollen om."


Naast Cobbaert heeft Liberaal 2018 twee nieuwe schepenen met Tina Ledaine en Magali Segers. Voor WIT blijven Celesta Muylle en Willy Hosten het schepenambt waarnemen. Het voorzitterschap van de gemeenteraad wordt ook gedeeld, eerst door Dieter Debacker (WIT) en dan Geert Vandaele (Liberaal 2018). "Momenteel zetelt WIT met CD&V in de meerderheid. Tot eind dit jaar zullen we collegiaal de lopende dossiers verder afwerken", zegt Bekaert. "Ondertussen zullen we met Liberaal 2018 werk maken van een evenwichtig bestuursakkoord voor de komende legislatuur."

Bonny uit de boot

Voor Karl Bonny (CD&V) komt een er einde aan een lange bestuursperiode: in 1994 als schepen, sinds 1998 als burgemeester. "Hoe het na de stembusslag met me gaat? Ik leef nog, hé", grapt Bonny. "CD&V gaat er procentueel op vooruit en ik haal meer voorkeurstemmen. Het vertaalde zich helaas niet in een extra zetel. Het is vreemd dat WIT en Liberaal 2018 zeggen voor vernieuwing te gaan, terwijl wij winnen en WIT stemmen verliest. Ook de verdeling van de schepenen is niet representatief: niemand woont in Bekegem, alleen Cobbaert woont in Eernegem, alle anderen wonen in Ichtegem. Maarik neem geen afscheid." (TVA)