Applaus voor veroordeling RAW13

Jury verklaart bende over hele lijn schuldig

De jury verklaarde Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux schuldig over de hele lijn.
Henk Deleu De jury verklaarde Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux schuldig over de hele lijn.
Er klonk luid applaus in de assisenzaal in Brugge toen het verdict van de volksjury werd voorgelezen: alle vier de beklaagden werden schuldig bevonden aan moord én moordpoging, wat hen elk een levenslange celstraf kan kosten.Slachtoffers Karim M'Hedhebi en Christophe Decoene waren tevreden met het resultaat.

Het was urenlang afwachten tot de jury - 7 vrouwen en 5 mannen - tot een verdict waren gekomen, maar toen hun conclusies omstreeks 22.30 u werden voorgelezen, kon je in de zaal een speld horen vallen. De juryleden hadden geen enkel begrip voor de leden van RAW13, zo bleek snel. In hun argumentatie kwamen de begrippen "planmatige aanval", "oogmerk om te doden", "bedoeling om slachtoffers te maken" verschillende keren terug. Niet alleen Kevin Derveaux, de hoofdbeklaagde, werd genoemd als verantwoordelijke voor de raid, maar ook zijn oom Jacky Labaere, RAW13-stichter Robin Van Bossuyt en 'meeloper' Kevin Goeman.

Geen onderscheid

De jury maakte geen onderscheid tussen de vier: allemaal hadden ze vooraf, planmatig, meegeholpen aan de voorbereiding van de raid en alle vier waren ze dus mee schuldig. Ook Van Bossuyt, nauwelijks geholpen door een kwakkelend pleidooi van zijn raadsvrouw Nina Van Eckhaut kreeg de volle lading: net zoals zijn vroegere vrienden zal ook hij boeten voor de slachtoffers die op 16 juli in Torhout gemaakt werden.

Persoonlijke aanval

Meester Van Eeckhaut had hemel en aarde bewogen om haar cliënt voor het ergste te behoeden, maar haar harde, confronterende, vaak arrogante stijl wierp geen vruchten af. Het leek bij momenten of ze net tégen haar cliënt pleitte in plaats van voor hem. Ze pleitte 2,5 uur lang met vuur maar ze legde jammer genoeg voor haar cliënt de verkeerde accenten. De jury geloofde geen sikkepit van haar verhaal. Toen ze ook meester Jef Vermassen persoonlijk aanviel, leek het alsof ze haar laatste greintje geloofwaardigheid verloor.


Kevin Goeman, die hooguit enkele seconden de truck bestuurd had op het terras en verdedigd werd door stafhouder Marc Decramer, kon evenmin op clementie rekenen. Net zoals zijn drie ruziezoekende vrienden was ook hij volgens de jury honderd procent mede verantwoordelijk voor het bloedbad in Torhout. De 28-jarige meeloper had nochtans op de vrijspraak gerekend, maar kijkt in het ergste geval aan tegen levenslang. Na de uitspraak volgde in de zaal een lang en warm applaus. Zowel slachtoffer Karim M'Hedhebi als Christophe Decoene waren meer dan tevreden met het resultaat. Voor hen telde de veroordeling. De strafmaat volgt pas maandag. Maar dat de vier RAW13-leden nu voor de jury beoordeeld werden als moordenaars, betekende heel wat voor hen.


Maandag zal de verdediging verzachtende omstandigheden pleiten, om de celstraf zo laag mogelijk te houden. Maar dat Jacky Labaere zijn eigen trouwfeest op 2 april als een vrij man kan bijwonen, lijkt helemaal uitgesloten. De receptie zal dan pla atsvinden in Brugge, met plastic messen en vorken.