Animal Resistance bezet eendenboerderij in Bekegem: 50 activisten ketenen en lijmen zich vast in stal

In Bekegem bij Ichtegem bezetten dierenrechtenactivisten van Animal Resistance de eendenboerderij Bekegemse Foie Gras in de Doornhoekstraat. Het gaat om een tachtigtal activisten, onder wie een kleine vijftig die de stallen zijn binnengedrongen. Ze hebben een ketting rond zich bevestigd of lijmden zich vast aan elkaar. Ze willen dat de laatste foiegrasboerderij van Vlaanderen sluit met onmiddellijk ingang.

Volgens de politie Kouter begon de bezetting rond 11.30 uur. Op dat moment was van de eigenaars niemand aanwezig op het bedrijf. De eigenaar stelde de bezetting bij aankomst vast. “Er zijn verschillende politiecombi’s naar het erf vertrokken. De federale politie is met versterking gekomen. Aan de mensen die voor het bedrijf op straat protesteren, kunnen wij weinig doen. Het bezetten van de stallen, op privé-eigendom, is uiteraard verboden. De activisten worden verwijderd, gescreend en bestuurlijk aangehouden", zegt woordvoerster Annemie Wittesaele van de lokale politie Kouter.

Activisten bezetten de stallen. Sommigen zijn met het lichaam vastgelijmd aan elkaar.
Bart Boterman Activisten bezetten de stallen. Sommigen zijn met het lichaam vastgelijmd aan elkaar.

Versterking

De meeste dierenrechtenactivisten zijn verwijderd uit de stallen en per zes met busjes naar het cellencomplex gebracht van de federale politie in Brugge. De politie knipte hun kettingen door. Een tiental kon in de stallen blijven omdat hun lichamen aan elkaar zijn vastgelijmd. “De federale politie is met nog versterking vanuit Brussel gekomen, met een product om de lijm los te maken. Intussen is men bezig met de laatste activisten uit de stallen te halen”, aldus Wittesaele. Dat zou niet van een leien dakje lopen. De dertig activisten op straat blijven intussen liederen zingen en vreedzaam protesteren. De actie werd ook live gestreamd op de Facebookpagina van Animal Resistance.

“Achterhaalde strijd”

Bekegemse Foie Gras, de laatste foiegrasproducent van Vlaanderen die jaarlijks 120.000 eenden slacht, moet sowieso in 2023 worden gesloten. Dat is het gevolg van een decreet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), dat dwangmatig voederen verbiedt. Toch willen de activisten dat de eendenboerderij nu al de deuren sluit. Nadat we beelden zagen van de kleine kooien, de ondergrond waarop deze dieren moeten leven en de tientallen dode en gewonde eenden, waren we allemaal erg van slag. We hebben aangedrongen bij minister Weyts om de kwekerij te sluiten, maar daar kwam geen reactie op. Daarom besloten we het heft in eigen handen te nemen om deze wantoestanden aan te kaarten”, vertelt Glenn Lemmens, de woordvoerder van Animal Resistance, die toevoegt dat het om hun eerste actie gaat. “Als de boerderij voor 2020 sluit, bespaart dit volgens ons het leed van 300.000 tot 350.000 eenden. We beseffen dat deze actie niet legaal is, maar het is ons laatste redmiddel. We zijn bereid de gevolgen te dragen”, aldus Glenn Lemmens.

Woordvoerder Glenn Lemmens van Animal Resistance.
Bart Boterman Woordvoerder Glenn Lemmens van Animal Resistance.

Michaël Devoldere, woordvoerder van minister Weyts, heeft intussen gereageerd. “Het verbod op dwangmatig voederen is decretaal goedgekeurd, de strijd van de activisten is dus achterhaald. Ze zouden dus beter ons voorbeeld proberen te promoten en te exporteren naar elders, te beginnen met Wallonië en Frankrijk”, aldus de woordvoerder van de minister. 

Stelletje hooligans

Maar vooral eigenaar Filip Callemeyn van Bekegemse Foie Gras is niet te spreken over de bezetting van zijn bedrijf. “Wij doen ons best om de dieren zo weinig mogelijk stress te bezorgen, dan komt er een zootje ongeregeld tussen de eenden en kooien rondhossen. Nu lopen de dieren enorm gestrest rond. Ze kruipen op elkaar en dat veroorzaakt wonden en zelfs sterfte. De activisten doen net het omgekeerde van waar ze voor staan en veroorzaken nog meer leed. Het is een stelletje hooligans”, aldus eigenaar Filip Callemeyn. “Het verlies en de schade door deze actie raam ik nu al op 20.000 euro. Als de activisten iets willen doen aan foie gras, moeten ze dat via de bevoegde instanties doen. De wetgeving is veranderd en er komt een verbod in 2023. Wij zullen ons aan de wetgeving houden, ons bedrijf omvormen en blijven overleggen met de instanties. Maar dit is een verloren actie”, besluit Callemeyn. 

Eigenaar Filip Callemeyn van Bekegemse Foie Gras.
Bart Boterman Eigenaar Filip Callemeyn van Bekegemse Foie Gras.
De politie haalt de activisten een voor een naar buiten.
Bart Boterman De politie haalt de activisten een voor een naar buiten.
Dierenrechtenactivisten voor de eendenboerderij in de Doornhoekstraat in Bekegem
Bart Boterman Dierenrechtenactivisten voor de eendenboerderij in de Doornhoekstraat in Bekegem22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Matton

  Triest hoe die activisten deze familie gijzelen .... Veel respect voor deze ondernemende familie die superproducten leveren en ook begaan zijn met hun dieren. Achterhaald ? Vermoedelijk wel ... maar dan moeten er veel vleeshandels door wetten gesloten worden, De actie van die ‘activisten’ blijft barbaars .

 • Johan Goris

  Er is toch niets links aan om op te komen voor de dieren? Of zijn rechtsen voor onverdoofd slachten?

 • Alex Van der Beke

  Spannend, ik heb er heerlijk van genoten met een sneetje gegrilde peperkoek, rijkelijk besmeerd met foie gras, een toefje uienconfituur en enkele korrels grof zout. Mmmmmmmmmhhhhhh

 • Bart Boutje

  Het is heel simpel. Ik vind foie gras heel lekker en zal het blijven eten zolang het beschikbaar is. Dus enkel een verbod op verkoop en consumptie zal helpen anders blijft er komen uit de oostbloklanden

 • Lindsey Clauw

  Goed gedaan van hun. Die barbaarse handelingen met dieren moet stoppen