‘Verkeersveilige dagen’ sensibiliseert schoolgaande kinderen, 6de leerjaar 't Mozaïek wint verkeersquiz

-
Benny Proot -
Tweejaarlijks slaan de gemeente en verschillende hulpdiensten, zoals de politie, brandweer en het Rode Kruis, de handen in elkaar om de jongeren uit het vijfde en zesde leerjaar te sensibiliseren rond verkeersveiligheid.

‘Verkeersveiligheid kan je maar beter jong aanleren en oefenen’. Daarom organiseren het wijkteam van de lokale politie van Ichtegem en het gemeentebestuur dit jaar opnieuw twee ‘verkeersveilige dagen’ op de terreinen van sport- en cultuurcentrum de Klokkenput. Vijftien Ichtegemse klassen uit het vijfde en zesde leerjaar nemen deel, goed voor zo’n 300 leerlingen. Op het programma stonden onder meer doe-activiteiten die de kinderen sensibiliseren en op een leuke manier tips over verkeersveiligheid aanleren. Zo ontdekten ze de gevaren van de ‘dode hoek’. Met behulp van een grote vrachtwagen konden de kinderen proefondervindelijk aanleren wat een vrachtwagenchauffeur ziet én vooral niet ziet als hij in zijn cabine zit. Bovendien kregen ze tips over hoe ze de dode hoek kunnen ontwijken. Er was ook een behendigheidsparcours met ‘zatte brillen’, zodat de kinderen aan den lijve ondervinden wat het effect van alcohol is op je lichaam.

-
Benny Proot -

Politie demonstreert

De politie gaf een demonstratie geven met een echte ‘pakhond’. Zo leren de kinderen waarvoor een politiehond ingezet kan worden en hoe goed ze getraind zijn. Het Rode Kruis tekende present met een demonstratie rond ehbo en wondzorg, en de brandweer komt met een heuse brand- en rooksimulator. De kinderen namen plaats in een grote cabine die zich vult met rook en krijgen een bepaald aantal seconden om zich uit de cabine te begeven. In het sportcomplex zelf vond ten slotte een workshop ‘fluopatches’ plaats. Fluovestjes en fluorescerende gadgets kunnen hippe accessoires zijn die de boekentas, fietszak of jas van de jongeren helemaal kunnen pimpen én ze zorgen nog eens voor de nodige zichtbaarheid in het verkeer. Tussen alle demonstraties door kunnen de kinderen hun creativiteit hier zeker kwijt. De tweedaagse werd afgesloten met een ‘Geef meer om verkeer’-quiz. Elke klas mocht één leerling afvaardigen die deelneemt in naam van de klas. De andere leerlingen supporteren in de tribune. De spannende finale werd gespeeld door Kjeld uit het zesde leerjaar van gemeentelijke basisschool ’t Mozaïek uit Eernegem, Alexian uit het zesde leerjaar van vrije basisschool Eernegem en Stan uit het vijfde leerjaar van gemeentelijke basisschool ’t Mozaïek. Na enkele spannende afvalrondes mocht klas 6a van basisschool Mozaïek zich op de borst kloppen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.