"Ik vrees voor mijn gezin"

SLACHTOFFER STEEKPARTIJ RAW13 EN HOOFDVERDACHTE WONEN OP 3 KM VAN ELKAAR

Christophe Decoene overleefde de steekpartij maar net.
Henk Deleu Christophe Decoene overleefde de steekpartij maar net.
Groot was de verbazing van Christophe Decoene (49) toen hij in Menen de hoofdverdachte van de dodelijk steekpartij in Torhout, bijna dag op dag drie jaar geleden, tegen het lijf liep. Decoene raakte zelf zwaargewond bij de raid door leden van de rappersbende RAW 13. "Die man woont op drie kilometer van mijn deur. Wie garandeert dat hij mijn gezin niets aandoet?"

Christophe Decoene kon zijn ogen niet geloven toen hij de 23-jarige Kevin D. in het centrum van Menen zag voorbijstappen. Kevin D. is immers de hoofdverdachte van een dodelijke steekpartij op 15 juli 2011 in de Stationsstraat in Torhout. Vijf leden van de hiphopbende RAW 13 richtten er toen een bloedbad aan. De 21-jarige Jeroen Balloey uit Ichtegem, een onschuldige jongeman die een hamburger stond te eten, overleefde de gewelddadige raid niet. Dj Karim M'Hedhebi en portier Christophe Decoene uit Menen werden zwaargewond door steken van een machete. "Ik had eigenlijk dood moeten zijn", zucht Decoene. "Mijn darmen hingen uit mijn buik. Dankzij de dokter in het ziekenhuis van Torhout heb ik het gehaald."

Kevin D. werd vrijgelaten. Bij de dodelijke raid werden machetes gebruikt, zoals hij hier vasthoudt.
JVK Kevin D. werd vrijgelaten. Bij de dodelijke raid werden machetes gebruikt, zoals hij hier vasthoudt.

Achtervolging

Ondertussen zijn we dag op dag bijna drie jaar verder. Decoene wou weten wat Kevin D. in Menen deed. "Ik geloofde mijn ogen niet. Ik had die man slechts één keer in mijn leven gezien en dat was op de dag van de steekpartij", zegt Christophe. Hij sprong op zijn fiets en zette de achtervolging in. "Toen ik zijn naam riep, draaide hij zich om. Ik vroeg hem waarom hij die jongen zomaar had doodgestoken, maar daar kon hij geen antwoord op geven. Ik heb het gevoel dat hij niet echt veel spijt heeft van zijn daden." Decoene trok meteen naar de politie. "Ik kreeg te horen dat die man nu in Menen woont en dat hij vrij is zonder voorwaarden. Hij kan dus gaan en staan waar hij wil, in afwachting van zijn proces", klinkt het. Tijdens de feiten woonde Kevin D. nog in Koekelare.


De politie van de zone Grensleie bevestigt dat Christophe Decoene bij hen aanklopte met het verhaal. Bij nazicht in het dossier bleek inderdaad dat er geen weet is van lopende voorwaarden tegen Kevin D. Mocht de man over de schreef gaan, dan kan hij overgedragen worden aan het parket.

Avondklok

Kevin D. is sinds 20 november op vrije voeten. Volgens zijn raadsman, meester Hans Beerlandt, staat zijn cliënt wel degelijk onder voorwaarden. "Zo mag hij niet in Torhout opduiken en moet hij zich aan een avondklok houden. Het staat hem wel vrij in Menen te komen. Hij heeft zich tot nu strikt aan zijn voorwaarden gehouden." Christophe Decoene vindt het onbegrijpelijk. "Dat wil gewoon zeggen dat mijn vrouw die gast overal tegen het lijf kan lopen. Wie garandeert mij dat die kerel haar niks aandoet? Of mijn zoon?"


In het dossier van de dodelijke steekpartij waren er aanvankelijk zes verdachten. Twee daarvan werden buiten vervolging gesteld, omdat ze geen aandeel hadden in de raid. Vier anderen blijven over : Kevin D., Jacky L., Robin V. en Kevin G. Enkel Jacky L. zit nog in de cel. Ook hij was eerder vrijgelaten, maar nadat hij in dronken toestand een zwaar ongeval veroorzaakte, werd hij weer achter tralies geplaatst. Kevin D. blijft de hoofdverdachte in de affaire, maar over de precieze omstandigheden heerst nog altijd geen volledige duidelijkheid. Hopelijk brengt het assisenproces meer klaarheid.