"Al wie in hun weg stond, moest eraan"

JURY BESLIST VANDAAG OVER SCHULD VAN DE VIER RAW13-LEDEN

Beklaagden Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux.
Foto Henk Deleu Beklaagden Kevin Goeman, Robin Van Bossuyt, Jacky Labaere en Kevin Derveaux.
De vier beklaagden hebben planmatig en bewust gehandeld met de bedoeling te doden. Dat was de terugkerende boodschap in de pleidooien van de burgerlijke partijen gisteren in het Brugse assisenhof. "Overal waar de meest meedogenloze bende van West-Vlaanderen passeerde, was er 'boel'. Alles in hun handen werd een wapen."

Bijna drie weken loopt het proces nu al, wat meester Filip Van Hende deed opmerken: "Je kan van Justitie alles zeggen, maar niet dat ze geen tijd neemt om de waarheid te achterhalen. Alleen hebben we die waarheid nog niet gehoord. De slachtoffers blijven nog altijd met vragen achter, en de moeder van Jeroen Balloey moet leven met het idee dat haar zoon vermoord werd zonder dat er iemand de verantwoordelijkheid opneemt, zonder dat er een reden gegeven wordt. En laat je niet wijsmaken dat er agressie van de slachtoffers uitging. Ze kénden de bendeleden niet eens." Van Hende kon niet anders dan stilstaan bij het drieletterwoord 'RAW'. "Het begint al met 'respect'. Als je écht respect wil, zég dan wat je gedaan hebt, wie de steken heeft uitgedeeld. Terwijl iedereen op dat terras gezien heeft wat er gebeurd is, weten jullie van niets. Goeman en Van Bossuyt houden nog altijd vol dat ze niet eens messen gezien hebben."

Toonzaalmodellen

De Gentse pleiter stond ook even stil bij het uiterlijk van de vier. "Het zijn toonzaalmodellen geworden, maar laat je daar niet door misleiden. Wat je ziet, is een laagje vernis dat zo weer weggekrabd is. Wat écht telt, is wat er gebeurde in de nacht van 15 op 16 juli. Ze gingen als een groep wilden tekeer in een mensenzee. Ik geloof ook niet dat alles 'toevallig' gebeurd is, zoals ze blijven beweren. Derveaux zélf zegt dat de pick-uptruck maar twee deuren telde, en dat er dus een tweede vluchtwagen moest komen. Dat is voorbedachtheid. Voorbedachtheid aan moord."

Moordmachine

Meester De Schepper (die optrad voor Christophe Decoene) noemde de vier een moordmachine. "Ze hadden het op iédereen gemunt. Ze zijn dat terras opgereden met de bedoeling genadeloos uit te halen. De cafébaas, dié moesten ze hebben en al wie in hun weg stond, moest eraan." De raadsman noemde de vier 'lafaards'. "Mijn cliënt heeft jullie gesméékt om de waarheid te zeggen. Niet voor hem, maar voor de moeder van Jeroen. En wat doen jullie? Kijken, zwijgen of liegen. Dat heeft niks met spijt te maken, maar met je eigen hachje redden." Dat vond ook meester Muylle, die net zoals Jef Vermassen DJ Karim M'Hedhebi verdedigde. "Ze denken dat ze de slimsten zijn, en dat ze met hun leugens wegkomen, maar zo werkt het niet." Voor hem geen twijfel over het opzet van de raid. "Ze wilden op korte termijn, héél snel en heel doeltreffend veel slachtoffers maken. Dat waren voor hen geen mensen van vlees en bloed meer, maar objecten waarop ze hun moordlust konden botvieren." De raadsman was zelfs zeker dat er 'minstens vijf wapens' in het spel waren, 'maar het konden er ook meer zijn'.

Beenhouwer

"Trouwens, Labaere heeft een opleiding beenhouwer gehad. Als iemand weet hoe er geslacht moet worden, dan is hij het wel. En dat ze niet komen vertellen dat ze niet wisten wat er ging gebeuren die nacht. De voorbereidingen, de verkenningstochten met de honden van Van Bossuyt, het klaarleggen van de wapens... Zelfs Goeman zei tegen Kimberley Vervaecke vooraf dat ze niet moest roepen en tieren. Een beter bewijs van voorbedachtheid bestaat niet."


Als de jury vandaag de lange vragenlijst voorgeschoteld krijgt, ziet het ernaar uit dat ze vier keer 'ja' moet antwoorden op de schuldvraag. Tenzij de verdediging van de beklaagden hen op andere gedachten kan brengen.