Heist-op-den-Berg en Hulshout verenigen krachten om energie te besparen in gemeentelijke gebouwen

De gemeentebesturen van Heist-op-den-Berg en Hulshout gaan samenwerken om energie in hun gebouwen te besparen.
RV De gemeentebesturen van Heist-op-den-Berg en Hulshout gaan samenwerken om energie in hun gebouwen te besparen.
De gemeentebesturen van Heist-op-den-Berg en Hulshout gaan samen een energieprestatiecontract aan via het Vlaams Energiebedrijf (VEB) om zo in hun gebouwen op energie te besparen. Hulshout had met de sporthal en het zwembad te weinig gebouwen om zo’n contract aan te gaan, maar mag aansluiten bij de elf gebouwen van Heist-op-den-Berg.

Bij een energieprestatiecontract neemt een Energy Services Company (ESCO) de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich. Het legt het ESCO contractueel een bepaalde energiebesparing op. Het ESCO investeert in de energiebesparende maatregelen en de gemeenten betalen de investering terug met de energiebesparing. Zo zorgt een energieprestatiecontract voor minder druk op het budget.

Dertien gebouwen

“De stad Geel heeft twee jaar geleden al de stap gezet en is daar tevreden over. Geel plukt nu de vruchten van de investering in tien gebouwen”, zegt Frederik Hindryckx, algemeen directeur van VEB. “Nu gaat het VEB voor de twee gemeentes samen een ESCO zoeken dat wilt investeren in de dertien gebouwen van Heist-op-den-Berg en Hulshout.”

In Heist-op-den-Berg gaat het in totaal om elf gebouwen. Hulshout brengt ook nog de sporthal en het zwembad onder in het contract. “Wij hebben gekozen voor deze formule omdat we zo niet zelf de investeringen in het cultureel centrum en andere gebouwen moeten ophoesten, waardoor we middelen kunnen steken in andere gemeentelijke diensten. Bovendien gaan we zo versneld onze CO2-uitstoot verlagen, waardoor we een serieuze sprong dichter bij de klimaatdoelstellingen van Kempen2030 geraken”, zegt de Heistse schepen van Energie Sarah Wouters (Groen).

Samenwerking

Burgemeester van Heist-op-den-Berg Luc Vleugels (CD&V) is verheugd over de samenwerking. “Het mooie aan deze samenwerking is dat voor het eerst twee gemeentebesturen uit de Antwerpse Kempen de handen in elkaar slaan om samen energie te besparen met een ESCO.”