DE PARTIJEN DOORGELICHT

HULSHOUT

CD&V:

In 2012 verloor CD&V na tientallen jaren de absolute meerderheid, waarna de partij een coalitie met Groen aanging. Geert Daems, die in 2011 de sjerp overnam van partijgenoot Mark Verhaegen, gaat resoluut voor een nieuwe ambtstermijn als burgemeester en wil eveneens opnieuw een absolute meerderheid. In tegenstelling tot 2012 kan CD&V nu uitpakken met een top 4 die bestaat uit de burgemeester en drie schepenen. De partij gaat o.a. voor vlot en veilig verkeer met een mobiliteitsplan, zorg voor ouderen en personen met een handicap binnen de eigen gemeente en een klantvriendelijke dienstverlening.

N-VA:

N-VA scoorde zes jaar geleden slechts één zetel minder dan CD&V. Door de coalitie tussen CD&V en Groen belandde de partij echter op de oppositiebanken. Lijsttrekker Gust Van den Bruel, in 2006 nog samen met Geert Daems op één lijst toen CD&V en N-VA in kartel opkwamen, is nu de grote uitdager van de burgemeester. N-VA ijvert voor toegankelijkere gemeentelijke diensten en eenvoudigere administratie. Daarnaast wil de partij de verkeersveiligheid verhogen door voet- en fietspaden aan te leggen en te verbeteren en streeft men naar een welvarende gemeente.

Groen:

Door de coalitie met CD&V belandde Groen ietwat onverwacht in de meerderheid. Huidig schepen Rist Heylen wordt opnieuw lijsttrekker en ambieert drie zetels. Speerpunten zijn onder andere meer groen en een betere mobiliteit - de partij wil 10 hectare meer groen en natuur realiseren in de komende zes jaar en wil, vooral voor kinderen en senioren, veiliger verkeer.

Open Vld:

De lliberalen zetten stevig in op verjonging met de 22-jarige Brent Usewils als lijsttrekker. Belangrijke thema's zijn meer burgerinspraak, directere communicatie en investeren in verkeersveiligheid. Het blijft evenwel afwachten welk effect het vertrek van Frank Ponsaert, in 2012 lijsttrekker en het enige raadslid van de partij, zal hebben. Ponsaert besloot in 2017 zich terug te trekken uit de partijpolitiek omwille van professionele redenen en zetelde sindsdien als onafhankelijke in de gemeenteraad.

sp.a:

De socialisten waren in 2012 de enigen die geen zetels konden veroveren. Daar wil lijsttrekker Katia Groenwals verandering in brengen. Met haar team wil zij garant staan voor overleg en zoeken naar oplossingen voor verschillende visies en samenwerken in het belang van alle inwoners.