"Proces opzettelijk uitgesteld tot na verkiezingen"

SCHEPENCOLLEGE PAS IN 2019 VOOR RECHTER VOOR DODELIJK ONGEVAL

Ouders Martine en Chris Bruynseels aan de rechtbank.
Jef Van Nooten Ouders Martine en Chris Bruynseels aan de rechtbank.
Het schepencollege van Hulshout zal zich pas in april 2019 voor de rechtbank moeten verantwoorden voor het dodelijke verkeersongeval waarbij Peter Bruynseels (27) om het leven kwam. Het proces startte gisteren, maar werd maar liefst twee jaar uitgesteld. "Dit is bewust uitgesteld tot na de verkiezingen in oktober 2018", reageren de ouders.

Peter Bruynseels (27) was op 2 juli 2014 op 'Hulshout Beach' naar een WK-wedstrijd van de Rode Duivels gaan kijken. Op weg naar huis werd hij vlak bij het evenement doodgereden door de toen 22-jarige Stijn S. uit Heist-op-den-Berg. De doodrijder bleek onder invloed van drugs te zijn. De KI (kamer van inbeschuldigingstelling) in Antwerpen besliste twee maanden geleden dat naast de doodrijder ook de organisator van Hulshout Beach én het voltallige schepencollege van de gemeente Hulshout zich moeten verantwoorden voor de politierechtbank.

Peter Bruynseels kwam om in 2014.
kos Peter Bruynseels kwam om in 2014.

"Truc bovengehaald"

Het proces tegen de doodrijder, de organisator en het gemeentebestuur van Hulshout stond gisterochtend gepland, maar werd nog niet inhoudelijk behandeld. Vooraleer er gepleit wordt, willen de advocaten conclusies met elkaar uitwisselen. Het afspreken van zulke conclusietermijnen is gebruikelijk, maar in dit geval gaat het om een wel erg lang uitstel: tot 5 april 2019. "We hadden gedacht dat het gemeentebestuur van Hulshout de zaak zo snel mogelijk wilde behandelen. Zodat iedereen het proces al vergeten zou zijn tegen de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018", reageren Chris en Martine Bruynseels, de ouders van het slachtoffer. "Maar ze hebben een andere truc boven gehaald. De rechtszaak wordt nu bewust uitgesteld tot na de verkiezingen."


Ook de politierechter en het Openbaar Ministerie merkten op dat april 2019 nog wel heel lang is. "Maar ik moet veel partijen verdedigen die allemaal recht hebben op een conclusietermijn van twee maanden", verdedigde meester Christiaan Goris zich. Hij is de advocaat van burgemeester Geert Daems en de vijf schepenen van Hulshout. Omdat ze allemaal apart in eigen persoon gedagvaard zijn, krijgt de advocaat zes keer een conclusietermijn van 2 maanden.

Absurd

"Absurd, want hij zal wellicht voor alle zes dezelfde conclusies maken", menen de ouders van Peter Bruynseels. "Dan is het voor niets nodig om twee maanden per burgemeester en schepen te voorzien. Maar op deze manier krijgen ze het proces over de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 getild." Chris en Martine Bruynseels betreuren dat het proces nu pas over twee jaar gevoerd zal worden. Het dodelijke ongeval zal dan bijna vijf jaar geleden zijn.

Wakker liggen

"Maar langs de andere kant maakt het ons ook niet zo heel veel uit. We zijn sowieso alles kwijt (hun andere zoon kwam 10 jaar eerder al om het leven bij een verkeersongeval, red.). Het maakt ons dus niet uit wanneer er een vonnis is, zolang het maar het juiste vonnis is."


"Maar ook na dit proces zullen we dit niet achter ons kunnen laten. Ook dan gaan we 's nachts wakker liggen", reageerde Chris Bruynseels. "Ook na het proces zal dit ons leven beheersen. Nooit zullen we dit kunnen afsluiten. We wachten al 3 jaar op gerechtigheid. Die twee jaar extra kunnen er dan ook nog wel bij."